Slovenija 8.3.2019 11:18

Ob dnevu žena pet kratkih filmov slovenskih režiserk

Ljubljana, 8. marca - Slovenski filmski center (SFC) ob dnevu žena letos že četrto leto zapored ponuja izbor kratkih filmov slovenskih režiserk. Letos predstavljajo novejše filme, nastale med letoma 2015 in 2018. Med njimi je doma in v tujini večkrat nagrajeni kratki animirani film Nočna ptica animatorke Špele Čadež. Filmi bodo od danes do 10. marca na voljo na Vimeu.

Nočna ptica Špele Čadež je bila leta 2016 med drugim sprejeta na prestižni filmski festival Sundance v ZDA, kamor se letno prijavi okoli 8700 kratkih filmov. Osrednji lik animiranega filma je jazbec, ki obleži na lokalni cesti v gozdu. V mraku se mu približa policijska patrulja. Policisti med postopkom ugotovijo, da žival ni mrtva, kakor so bili obveščeni, temveč najedena prezrelih hrušk. Ko hočejo policisti obnemoglega spraviti na rob ceste, se ta prebudi in dogajanje popelje v nenavadno smer, so zapisali v SFC.

Dober tek, življenje scenaristke in režiserke Urške Djukić iz leta 2015 govori o sprejemanju odločitev, saj izgubljen test nosečnosti povzroči zmedo v glavah odraslih otrok. Film je leta 2016 na Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljši kratki film.

Tiho režiserke Barbare Zemljič iz leta 2018 tematizira nasilje in se ukvarja s posledicami zlorabe v otroštvu, ki jih žrtev trpi vse življenje. Pripoveduje o Vidi, ki je zdaj že odrasla in je zaposlena v šoli kot šolska psihologinja. Ker sumi, da je desetletna učenka Zarja zlorabljena, se odloči, da primer prijavi in zaščiti deklico. Čeprav je Vida profesionalka z bogatimi izkušnjami, pri tem primeru ne ostane neprizadeta, obenem pa se še vedno težko spopada z vračanjem v bolečo osebno preteklost.

Tematika filma Vožnja, pesem za očeta scenaristke in režiserke Irene Gatej iz leta 2018 je razmišljanje moškega o svojem preminulem očetu med vožnjo v avtomobilu. Producent filma je Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici.

Vrzel scenaristke in režiserke Ane Trebše je prav tako iz lanskega leta. Pripoveduje o Klari, ki se po koncu dolgoletne zveze seli na svoje. Z bivšim partnerjem ohranjata prijateljske stike z občasnimi telefonskimi klici, ko pa Klara zasledi sled nove ženske v Juretovem življenju, jo potegne v vrtinec zasledovanja, dvomov v svojo odločitev in vase. V glavni vlogi nastopa Maruša Majer, ki je bila leta 2017 izbrana za vzhajajočo zvezdo na Berlinalu, letos pa je prejela nagrado Prešernovega sklada. Producent filma je Fakulteta dramskih umestnosti iz Beograda.

https://vimeo.com/album/5815826