Slovenija 8.3.2019 11:13

Znani letošnji nominiranci za Grumovo nagrado

Kranj, 8. marca - Za Grumovo nagrado za najboljše novo slovensko dramsko besedilo, ki jo bodo v Prešernovem gledališču v Kranju podelili 8. aprila ob zaključku 49. Tedna slovenske drame, so nominirana besedila Žige Divjaka, Vinka Möderndorferja, Nejca Gazvode, Jureta Karasa, Gregorja Zorca, Katarine Stegnar, Vita Weisa, Iztoka Drabika Juga in Alje Kapun.

Kranj. Prešernovo gledališče Kranj. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Kranj.
Prešernovo gledališče Kranj.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Strokovna žirija, ki jo sestavljajo predsednica Vilma Štritof in člani Tomaž Gubenšek, Mateja Pezdirc Bartol, Klavdija Zupan in Igor Žunković, je letos prebrala 42 besedil za Grumovo nagrado. Med njimi jih je pet nominirala za nagrado. To so Hlapec Jernej in njegova pravica Žige Divjaka, Tih vdih Nejca Gazvode, Realisti, kabaret za pet igralcev, pijanca in občinstvo Jureta Karasa, An ban pet podgan Vinka Möderndorferja ter drama 6, pod katero so podpisujejo Žiga Divjak, Gregor Zorc, Katarina Stegnar, Vito Weis, Iztok Drabik Jug in Alja Kapun.

Kot je v obrazložitvi nominacij zapisala žirija, Divjakov Hlapec Jernej in njegova pravica zadene v samo nevralgično točko sodobne slovenske družbe - prekariat. V sistem, kjer so delavci razosebljeni do te točke, da nimajo niti imen. Besedilo je napisano izčiščeno, z natančnimi dramaturškimi poudarki in z repetitivnostjo, ki samo povečuje učinek vpetosti in nerešljivosti človeških življenj v sodobnem produkcijskem okolju.

Tih vdih Nejca Gazvode je drama povprečne družine s slovenskega podeželja, ki počasi drsi proti družbenemu robu. Ponuja dramaturške in režijske izzive, pa tudi zadostitev igralskim ambicijam. Žirija je prepričana, da bo spretnost karakterizacije skozi slogovno dovršen dialog spodbudila večkratna ustvarjalna branja odrskih interpretacij.

Karasovi Realisti, kabaret za pet igralcev, pijanca in občinstvo po mnenju žirije bravurozno izpolnjujejo vse zahteve žanra in v slovenski gledališki prostor tudi tematsko in jezikovno vnašajo obilico svežine. Posebej žirija izpostavlja songe, ki zaokrožujejo posamezne teme in ki so ne le jezikovno odlični, ampak predvsem polni postmoderne medbesedilne ironičnosti, kljub temu ne preidejo v cinizem, temveč napetost razrešujejo z duhovitostjo.

Dramsko besedilo 6 je v uporabi gledaliških sredstev minimalistična dokumentarna drama, po svoji vsebini in sporočilnosti pa posega v nekatera ključna vprašanja današnje stvarnosti in tako postaja velika tragedija Evrope. Drama v tematskem smislu izvirno in premišljeno raziskuje mehanizme ksenofobije in konformizma, oblikovno pa iz suhoparnega dokumentarnega materiala z inteligentno in senzibilno dramaturgijo zgradi pretresljivo zgodbo, ki presega zgolj reportažni nivo.

Möderndorferjeva drama An ban pet podgan ni izštevanka in ni igra za otroke, čeprav prešteva drobce docela travmatizirane otroške duševnosti. Je pretresljiva uprizoritev nasilja, ki se dogodi otroku, in njegovih posledic. Je psihološka drama, njen hladni slog in premočrtnost pa kažeta, da njen namen ni zgolj vzbuditi sočustvovanje, temveč predvsem pretresti bralca oziroma gledalca v čustvenem in razumskem smislu, navaja žirija.

Grumovo nagrado bodo v Kranju podelili na sklepni prireditvi 49. Tedna slovenske drame 8. aprila, ko bodo podelili tudi nagrado za mladega dramatika, za katero se letos poteguje 12 besedil, in bienalno Grün-Filipičevo priznanje za izjemne dosežke v slovenski dramaturgiji, za katerega je žirija tokrat prejela dva predloga. Nagrajeni bosta tudi najboljša predstava festivala po izboru žirije in občinstva.

Teden slovenske drame se bo začel na svetovni dan gledališča, 27. marca, s podelitvijo stanovskih nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije.