Svet 11.3.2019 6:00

V dunajskem Belvederu razstava Govoreče glave

Dunaj, 11. marca - V razstavišču Oranžerija galerije Spodnji Belvedere na Dunaju je na ogled razstava Govoreče glave - sodobni pogovori s F.X. Messerschmidtom. Postavitev združuje nekaj t.i. karakternih glav nemško-avstrijskega kiparja Franza Xaverja Messerschmidtu, ki je ustvarjal v 18. stoletju, in dela sodobnih umetnikov, ki prav tako tematizirajo obrazne izraze.

Avstrija, Dunaj. Avstrijska prestolnica Dunaj. Foto: Mojca Zorko/STA Arhiv STA

Avstrija, Dunaj.
Avstrijska prestolnica Dunaj.
Foto: Mojca Zorko/STA
Arhiv STA

Kot piše na spletni strani galerije, izrazi psiholoških ekstremov, kot so bes, strah in sla, še danes pritegujejo umetnike. Toda kaj je v naši "družbi obrazov" sploh še ostalo onstran portretov na Facebooku in selfijev? Razstava, ki izhaja iz znamenitih Messerschmidtovih karakternih glav, ponuja pogled neposredno na človeški obraz.

Messerschmidtove karakterne glave nosijo naslove, kot je denimo Žalosten in nesrečen človek. Umetnik je ustvaril serijo nenavadnih in osupljivih poprsij, od katerih jih danes 16 hranijo v zbirki muzeja Belvedere. Na razstavi so Messerschmidtovim glavam nasproti postavljena sodobna dela, ki prav tako odražajo ekstrema čustvena stanja.

Med drugim je na razstavi mogoče videti filmske portrete umetnika Josepha Beuysa, ki jih je ustvaril Lutz Mommartza, in avtoportrete Marie Lassnig. Z deli so na razstavi zastopani še umetniki Anna Artaker, Miriam Cahn, Douglas Gordon, Mara Mattuschka, Bruce Nauman, Tony Oursler in Arnulf Rainer.

Razstava bo na ogled do 18. avgusta.