Svet 12.3.2019 5:30

V Firencah razstava Verrocchia, učitelja Leonarda da Vincija

Firence, 12. marca - V razstavišču Palazzo Strozzi je na ogled retrospektivna razstava Andree del Verrocchia (1435-1488). Postavitev z naslovom Verrocchio: Učitelj Leonarda združuje več kot 120 del. Na njej so Verrocchijeva dela predstavljena v kontekstu ustvarjanja njegovih kolegov, predhodnikov in učencev.

Italija. Firence, prestolnica Toskane in mesto, proglašeno za del svetovne kulturne dediščine na seznamu UNESCO. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA

Italija.
Firence, prestolnica Toskane in mesto, proglašeno za del svetovne kulturne dediščine na seznamu UNESCO.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA

Razstava tudi predstavi njegovo delavnico kot kraj sodelovanja, izmenjave in sodelovanja, kjer sta se oblikovala jezik in stil renesanse v Firencah, piše spletni portal Artdaily.

Razstavljena so dela njegovih učencev, kot so Domenico Ghirlandaio, Sandro Botticelli, Pietro Perugino in Leonardo da Vinci. Z vzporejanjem umetnin razstava med drugim rekonstruira zgodnje Da Vincijevo ustvarjanje in njegov odnos do učitelja, piše na spletni strani muzeja Palazzo Strozzi.

Dela za razstavo, ki sta jo oblikovala svetovno znana kustosa in poznavalca umetnosti quattrocenta Francesco Caglioti in Andrea De Marchi, so posodili muzeji iz vsega sveta, od newyorškega Metropolitanskega muzeja, pariškega Louvra in amsterdamskega Rijksmuseuma, do londonskega Victoria in Albert muzeja in galerije Uffizi v Firencah.

Verrocchio je bil znan po strastnem eksperimentiranju z različnimi tehnikami in materiali. Poskusil je vse, od risanja in slikanja pa do klesanja v marmorju in odlivanja v bronu. Njegova delavnica, ki je bila primerljiva s šolami Giotta, Donatella in Rafaela, je ponujala izjemno ustvarjalno okolje, v katerem je mojster velikodušno delil svoje znanje in odkritja.

Del razstave, ki bo odprta do 14. julija, je postavljen v Museo del Bargello - upodobitve Kristusa ter med drugim tudi Verrochiev znamenit bronasti kip nejevernega Tomaža.