Slovenija 12.3.2019 9:23

Za zlati abonma nocoj Camerata Salzburg

Ljubljana, 12. marca - V zlatem abonmaju Cankarjevega doma bo nocoj ob 20. uri v Gallusovi dvorani nastopil komorni ansambel Camerata Salzburg. Izvaja širok razpon glasbenih zvrsti, od godalnih kvartetov za manjši komorni sestav do romantičnih simfonij in klasične literature 20. stoletja za večji orkester. V Ljubljani se bo predstavil z deli od klasicizma do sodobnosti.

Ljubljana. Gallusova dvorana Cankarjevega doma. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gallusova dvorana Cankarjevega doma.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot piše v koncertnem listu, je Camerata Salzburg svoj prepoznavni glasbeni slog oblikovala v šestih desetletjih obstoja v sodelovanju z glasbeniki, kot so Bernhard Paumgartner, Sandor Vegh, Roger Norrington in Andras Schiff. Z njo nastopajo slavni umetniki, kot so Heinz Holliger, Wolfgang Schneiderhan, Christoph Eschenbach, Philippe Herreweghe, Rene Jacobs, Franz Welser-Möst in Peter Ruzicka.

Ansambel so leta 1952 ustanovili profesorji in študenti salzburškega Mozarteuma. Med občinstvom se je hitro uveljavil, njegove Mozartove matineje pa so postale osrednja privlačnost Salzburškega festivala. Ustanovni oče Camerate je bil dirigent, glasbeni pedagog in muzikolog ter soustanovitelj Salzburškega festivala Bernhard Paumgartner.

V Mozartovem rojstnem kraju je zdaj reden gost Salzburškega festivala in Mozartovega tedna. V v svoji matični hiši, salzburškem Mozarteumu, prireja lasten abonmajski cikel. Od leta 1987 snuje svoj koncertni cikel tudi v dunajski Koncertni hiši. Redno se predstavlja na prizoriščih, kot so berlinska Koncertna hiša, hamburška Labska filharmonija, Festivalna dvorana Baden-Baden in Festivalna dvorana Bregenz ter Koroški poletni festival in Haydnov festival v avstrijskem Železnem.

Gostoval je tudi v drugih mestih in na festivalih ter izdal več kot 60 zgoščenk, med njimi celotna sklopa Mozartovih klavirskih koncertov z madžarskima
pianistoma Gezo Ando in Andrásom Schiffom ter celoten niz Mozartovih serenad, še navaja koncertni list.

V Ljubljani bo poleg Mozarta in še enega klasicističnega skladatelja Ludwiga A. Lebruna poustvaril tudi dela Felixa Mendelssohna-Bartholdyja in sodobnega gruzijskega avtorja Gijo Kančelija. Dirigent in solist bo oboist Francois Leleux, solistka bo tudi violinistka Lisa Batiashvili.