Svet 13.3.2019 5:30

V Grafičnem kabinetu berlinske Slikarske galerije razstava Mantegna in Goethe

Berlin, 13. marca - V Grafičnem kabinetu berlinske Slikarske galerije, kjer je na ogled razstava Mantegna in Bellini - renesančna mojstra, so postavili manjšo razstavo z naslovom Mantegna in Goethe - Cezarjev triumf, kot je videti iz Weimarja. Predstavljene so grafike, ki so nastale po znamenitem ciklu Cezarjev triumf italijanskega slikarja Andrea Mantegne.

Nemški pesnik, pisatelj, dramatik in esejist Johann Wolfgang von Goethe je Mantegno cenil kot enega največjih umetnikov italijanske renesanse. Po njegovem prepričanju pa sta Mantegnova veličina in edinstven pristop najbolje prišla do izraza v umetnikovem monumentalnem slikarskem ciklu Cezarjev triumf.

Toda kot piše na spletni strani galerije, Goethe ni poznal Mantegnovih originalov, ampak je slike poznal na podlagi črno-belih lesoreznih reprodukcij, ki jih je v Mantovi v zadnjem desetletju 16. stoletja izdelal Andrea Andreani. Nekaj jih je imel v lasti sam, nekaj primerkov koloriranih lesorezov pa danes hrani tudi Grafični kabinet.

V razstavo Mantegna in Bellini - renesančna mojstra, ki raziskuje povezave med dvema velikima umetnikoma italijanske renesanse - Giovannijem Bellinijem in Andreo Mantegno, so vključene tri od devetih slik iz omenjenega Mantegnovega cikla. Na razstavi v Grafičnem kabinetu lahko obiskovalci na podlagi serije lesorezov in Goethejevih opisov spoznajo celoten cikel.

Obe razstavi bosta na ogled do 30. junija.