Svet 19.3.2019 5:00

V Gradcu danes začetek festivala avstrijskega filma Diagonale

Gradec, 19. marca - V avstrijskem Gradcu se bo danes s premiero filma Der Boden unter den Füssen (Tla pod nogami) Marie Kreutzer začela 22. edicija festivala avstrijskega filma Diagonale. Na odprtju bodo podelili tudi veliko igralsko nagrado, ki jo bo za svoje dosedanje dosežke prejela mednarodno priznana avstrijska igralka Birgit Minichmayr.

Ljubljana. Kamera, filmska produkcija, snemanje, film. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kamera, filmska produkcija, snemanje, film.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Film Tla pod nogami ene najbolj prepoznanih avstrijskih filmskih režiserk Marie Kreutzer se je uvrstil tudi v letošnji tekmovalni program Berlinala. Film o dveh sestrah, ena je uspehu predana menedžerka Lola, druga pa duševno bolna Conny, je prikaz poslovnega sveta, v katerem je vse pozunanjeno.

V svetu, ki ga po režiserkinih besedah včasih živimo vsi, ni prostora za zasebnost, za neuspeh in za neposredno izrečeno resnico. Ko mora Lola po še enem poskusu samomora ponovno poskrbeti za sestro, pride do trka dveh življenj, ki si ne bi mogli biti bolj različni.

Na koncu festivala, 23. marca, bodo ponovno podelili nagrade, za katere se potegujejo številni igrani in dokumentarni filmi. V ospredju bodo med drugim teme nerazčiščene avstrijske nacistične zgodovine, begunska in okoljevarstvena problematika, vprašanje spola pa tudi povsem intimne zgodbe.

Spremljevalni program za strokovno javnost se bo oblikoval okoli scenaristike, financiranja filmov in ženskih ustvarjalk, ki so še vedno, kot kažejo statistike, v primerjavi z moškimi kolegi precej na stranskem tiru.

Lani sta na Diagonalah najpomembnejši nagradi, za celovečerni igrani film in najboljši celovečerni dokumentarec, prejela Murer - anatomija nekega procesa Christiana Froscha in Gradbena izjema Nikolausa Geyrhalterja. Nagradi sta vredni 21.000 evrov.