Slovenija 13.3.2019 9:16

V Vetrinjskem dvoru predstavitev opusa Dušana Kastelica

Maribor, 13. marca - V Vetrinjskem dvoru v Mariboru predstavljajo ustvarjalni opus letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada Dušana Kastelica. Ob današnjem odprtju razstave, naslovljene z Od nesojenega rudarja do nočnega kreativca z mrčesom v glavi, bo avtor tudi sam spregovoril o svojem delu.

Zagorje. Animator Dušan Kastelic. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Zagorje.
Animator Dušan Kastelic.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

"Letošnji nagrajenec Prešernovega sklada se s svojimi deli že od vsega začetka ustvarjanja dokazuje kot avtor svetovnega formata, kar dokazuje s prejemom neštetih nagrad svetovnega ranga," so pred odprtjem razstave, ki bo na ogled do 5. aprila, izpostavili v Vetrinjskem dvoru.

Gre za prvo gostovanje pregledne razstave Kasteličevega ustvarjalnega opusa v Mariboru. "Neustavljivega kreativca, večnega radovednega dečka z mrčesom v glavi, najdlje poznamo iz striparskih krogov. S svojimi deli se od začetka poklicne poti dokazuje kot avtor svetovnega formata, kar dokazuje s prejemom neštetih nagrad svetovnega ranga. Od programiranja izobraževalnih računalniških iger, stripovskih albumov, stripov in ilustracij za Mladino, globalno odmevnih animiranih filmov do prenosa znanja na vse vedoželjne," poudarjajo avtorji razstave, ki je nastala v koprodukciji Narodnega doma Maribor in Inštituta za animacijo Bugbrain v sodelovanju s Tanjo Cvitko in Društvom za razvoj filmske kulture Maribor.

V spremljevalnem programu bo tekla projekcija Kasteličevih izbranih in najbolj odmevnih animacij v BlackBoxu v GT22.

Animator Dušan Kastelic je nagrado Prešernovega sklada prejel za kratki avtorski film The Box oziroma Celica. Rojen leta 1964 v Trbovljah je ilustrator, risar stripov ter ustvarjalec računalniških iger in animiranih filmov. Kot je povedal v nedavnem pogovoru za STA, je njegova velika želja ustvariti celovečerni animirani film, idej pa ima, kot pravi, še za par življenj.

Med najuspešnejšimi sta njegova filma Perkmandeljc, ki je bil predvajan na festivalu Sundance, in Čikorja an' kafe, za katerega je prejel 20 mednarodnih nagrad. The Box je bil lani razglašen za najboljši evropski neodvisni film v kategoriji kratkega animiranega filma na filmskem festivalu Cinequest, že prej pa je na Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel vesno za najboljši animirani film.