Slovenija 14.3.2019 9:28

V Kranju razstava nagrajenca Prešernovega sklada Franceta Peršina

Kranj, 14. marca - Galerija Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost drevi ob 18. uri v Kranju odpira razstavo likovnih del akademskega slikarja, nagrajenca Prešernovega sklada Franceta Peršina. Umetnika bosta predstavila umetnostna zgodovinarka Breda Ilich Klančnik in slikarjev sin Blaž Peršin. Razstava bo na ogled do 4. maja.

France Peršin se je rodil leta 1922 v Ljubljani, kjer je končal klasično gimnazijo. Med vojno je bil v italijanskih taboriščih, po vojni se je vpisal na zagrebško akademijo za likovno umetnost, kjer je študiral slikarstvo pri profesorjih Marinu Tartaglii, Krstu Hegedušiću in Jerolimu Mišeju, diplomiral pa je leta 1949. Bil je profesor risanja na moščanski gimnaziji in pozneje na šoli za oblikovanje. Umrl je leta 1997.

Bil je član Skupine 53, ki je predstavljala odpor mlade generacije proti povojnemu socrealizmu. Sodeloval je na številnih razstavah doma in v tujini. Motivika njegovih del pa je raznovrstna. Sprva se je ukvarjal s figuraliko, kmalu je prevzel za dolga leta značilne motive domačega trnovskega okolja, z motivi strelskih tarč in lutk pa je opozarjal na problematiko medčloveških odnosov. V nekaterih ciklih, na primer smetišč in apokalipse, je napovedal ekološke in druge katastrofe. Znane so tudi njegove ljubljanske vedute.

Nagrado Prešernovega sklada je Peršin prejel leta 1971 za slikarska dela, razstavljena v Kranju, Ljubljani in Zagrebu. Kot so zapisali v obrazložitvi, je Peršin ustvaril pomemben ciklus podob, v katerem na izrazito racionalen, pa vendar prizadet način nakazuje probleme človekove odtujenosti ter grozeče prihodnosti v svetu računskih strojev in številk.

Ideja o človeku - tarči in človeku - krojaški lutki, ki sta predmet manipuliranja, je izražena na prepričljiv in prizadet način s skopo barvno skalo in trdno kompozicijo, v kateri je znal Peršin združiti v izrazito oseben slog tako svoja dotedanja oblikovana dognanja kot tudi elemente ekstremnejših likovnih usmeritev, ki obvladujejo naš in svetovni prostor.