Svet 15.3.2019 5:30

Agencija za knjigo z nacionalno stojnico prvič na sejmu v Parizu

Pariz, 15. marca - Javna agencija za knjigo RS (Jak) se bo z nacionalno stojnico letos prvič udeležila mednarodnega knjižnega sejma v Parizu, ki bo potekal od danes do 18. marca. Salon du Livre de Paris letos v središče postavlja Evropo kot regijo, zato se bo občinstvu v okviru evropskega paviljona predstavila tudi Slovenija, so sporočili iz Jaka.

Ljubljana. Javna agencija za knjigo RS. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Javna agencija za knjigo RS.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V organizaciji Društva slovenskih pisateljev (DSP) in Jaka se bo sejma udeležila tudi pisateljica Katarina Marinčič, ki bo na njem predstavila francoski prevod kratkih zgodb O treh, ki je leta 2014 izšel v ediciji Litterae Slovenicae. Zgodbe je v francoski jezik prevedla Florence Gacoin Marks.

Edicija DSP Litterae Slovenicae od leta 1963 tujo javnost seznanja s sodobno slovensko književnostjo in kulturo ter temelji na izdajanju reprezentativnih proznih, pesniških, dramskih in esejističnih del uveljavljenih slovenskih avtorjev in avtoric različnih generacij, tako v tujejezičnih kot v dvo- ali večjezičnih izdajah.

Katarina Marinčič bo danes popoldne nastopila na Evropskem odru na dogodku z naslovom Kaj pomeni živeti in pisati v slovenščini?, ki ga bo povezoval kulturni ataše na Francoskem inštitutu v Sloveniji Mathias Rambaud. Na njem bosta sodelovala še Agata Tomažič, katere zbirka kratkih zgodb Česar ne moreš povedati frizerki (Goga, 2015) bo prihodnjo pomlad v prevodu Stephane Baldeck izšla pri Belleville editions v Parizu, ter avtor in založnik Luka Novak, poznavalec francoskega knjižnega trga.

Novak je nedavno pri založbi Leo Scheer v Parizu izdal dve knjigi: Le Metro - Inconscient urbain ter Phenomenologie de la Mayonnaise. Prvo je prevedla Andree Lück Gaye, drugo je sam spisal v francoščini.

Sejem bo v štirih dneh na glavnem odru gostil več kot 60 francoskih in tujih avtorjev, pa tudi raziskovalce, zgodovinarje, filozofe, striparje in druge, ki so vsak na svoj način opazovalci in pričevalci svojega časa, piše na uradni spletni strani.