Slovenija 17.3.2019 8:00

Na Vodnikovi domačiji vrata odpira Pravljični studio

Ljubljana, 17. marca - Na Vodnikovi domačiji bodo danes ob 11. uri odprli Pravljični studio. V njem bodo obiskovalce na zanimiv in ustvarjalen način seznanili z glavnimi evropskimi pravljičnimi motivi, evropskimi zbiralci folklornega gradiva in pravljičarji, temeljnimi evropskimi nacionalnimi zbirkami ljudskih pravljic in temeljnim znanjem s področja teorije pravljic.

Ljubljana. Vodnikova domačija. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Vodnikova domačija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Pravljični studio v Galeriji Vodnikove domačije je zasnovan kot pripovedovalska igralnica za otroke. Obiskovalce bo vabil k raziskovanju in spoznavanju sveta pravljic ter predvsem k samostojnemu izmišljevanju in pripovedovanju zgodb. Namenjen je otrokom, njihovim staršem, strokovnim delavcem in drugim zainteresiranim, ki bi radi pripovedovanje kot pomembno in zabavno aktivnost vnesli v šolski, delovni ali družinski vsakdan, piše v najavi dogodka.

Vsebine in besedila za studio je zasnovala Špela Frlic, ilustracije Matija Medved, pri projektu pa sta sodelovali tudi oblikovalki Teja Ideja in Maša P. Žmitek.

Pravljični studio bo na Vodnikovi domačiji obratoval do 1. junija, njegovo današnje odprtje pa sicer napoveduje 22. Pripovedovalski festival, ki bo v Cankarjevem domu in po drugih ljubljanskih prizoriščih potekal med 22. in 31. marcem.

Na studio se navezuje tudi celodnevni izobraževalni festivalski dogodek z naslovom Pripovedovanje v pedagoškem procesu, ki bo na Vodnikovi domačiji potekal 27. marca. Namenjen je strokovnim delavcem v šolstvu in drugim zainteresiranim, ki bodo lahko prisluhnili štirim predavanjem.

Pedagog Robi Kroflič se bo dotaknil zgodbe kot načina razumevanja sveta ter pripovedovanja in poslušanja kot načinov vstopanja v svet, psihologinja Ljubica Marjanovič Umek pa bo podala razvojnopsihološki pogled na to, kako in o čem otroci pripovedujejo in kaj je ključno za razvoj pripovedovanja zgodbe otrok. Waleški pripovedovalec Michael Harvey se bo posvetil pripovedovanju zgodb in poezije v razredu, direktor Pripovedovalskega centra v Amsterdamu Arjen Barel pa rabi pripovedovanja v neformalnem učenju.

Kot je za STA dejala vodja Pripovedovalskega festivala Špela Frlic, omenjeno izobraževanje prepoznava kot celosten pristop k temu, da vzgojitelji premišljeno, celostno in dolgoročno zastavijo vključevanje pripovedovanja v svoje delo. "Ko enkrat osvojiš to veščino, najdeš v njej užitek in repertoar. To je joker iz rokava za delo z otroki in mladimi," je poudarila.

Pravljični studio zajema še nekaj spremljevalnih dogodkov. Pripovedovalski dogodki za otroke Nedelce na Vodnikovi domačiji se bodo do 5. maja navezovali na pripovedovanje. Živalske in čudežne pravljice ter povedke bodo otrokom pripovedovali najboljši slovenski pripovedovalci, napovedujejo organizatorji. Pripravili bodo tudi dve pripovedovalski delavnici, namenjeni otrokom, starejšim od petih let, ter pripovedovalsko delavnico za starše.