Slovenija 18.3.2019 8:00

S filmom Ne bom več luzerka odprtje Festivala frankofonskega filma

Ljubljana, 18. marca - S projekcijo komične drame Ne bom več luzerka v režiji in po scenariju Urše Menart se bo v Kinodvoru nocoj začel Festival frankofonskega filma. Do nedelje bo v Kinovoru in Slovenski kinoteki v čast mednarodnemu dnevu frankofonije, ki ga zaznamujemo 20. marca, na ogled osem celovečercev.

Ljubljana. Kinodvor. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Otvoritveni film osme izdaje Festivala frankofonskega filma, ki ga je ob Kinodvoru in Slovenski kinoteki pripravil še Francoski inštitut v Sloveniji, je s tremi vesnami nagrajena zgodba o 29-letni Špeli, diplomantki umetnostne zgodovine, ki se brez službe, denarja in fanta znajde na kavču svojih staršev.

Celovečerni prvenec Urše Menart v ospredje postavlja prepad med pričakovanji, ki jih družba goji do mladih, in možnostmi, ki jih ti na svoji življenjski oziroma karierni poti dejansko tudi imajo. Od četrtka, 21. marca, si bo film mogoče ogledati v kino centrih po vsej državi, prav tako bo v prihajajočih tednih na sporedu v dvoranah Art kino mreže Slovenije.

Festival se bo v sredo v Kinodvoru nadaljeval s filmom Vseeno mi je, če bomo v zgodovino zapisani kot barbari. S temi besedami, izgovorjenimi v svetu ministrov poleti leta 1941, se je začelo etnično čiščenje na vzhodni fronti. V mračno romunsko preteklost se je podal režiser Radu Jude, film je zmagal na festivalu v Karlovyh Varyh.

V Slovenski kinoteki bosta v četrtek na ogled film Knjiga slik francosko-švicarskega režiserja Jean-Luca Godarda in ekranizacija romana Laurenta Mauvignierja Naprej v režiji Belgijca Joachima Lafossa. Slednji spremlja ločeno mati Sybille, ki opazuje, kako njen sin Samuel drsi v nasilno in brezciljno življenje, bojuje pa se tudi s svojimi demoni. Zadnjo možnost za rešitev (zase in za sina) vidi v potovanju po podeželju Kirgizije, vsebino povzema francoski inštitut.

Slovenska kinoteka bo v petek ponudila še filma Nočne ladje hrvaškega režiserja Igorja Mirkovića, ki spremlja ljubezensko zgodbo med upokojencema Heleno in Jakovim, ter Homo sapiens avstrijskega režiserja Nikolausa Geyrhalterja, pripoved o končnosti in krhkosti človekovega obstoja, o koncu industrijske dobe in o tem, kaj pomeni biti človek.

Sobotni večer bo v Kinodvoru zaznamovala po njihovih navedbah "duhovita, pronicljiva in gostobesedna zgodba o seksu, lažeh in literaturi v hitro spreminjajočem se digitalnem svetu" Dvojna življenja francoskega režiserja Olivierja Assayasa. Festival se bo v nedeljo sklenil v Slovenski kinoteki s filmom kanadskega režiserja Denysa Arcanda Propad ameriškega imperija. Ponuja razmislek o sodobni družbi, v kateri je denar postal sveta vladar.

Na mednarodni dan frankofonije države, ki jim je skupen francoski jezik, izkažejo svojo odločenost za skupno delovanje v službi miru, sodelovanja, solidarnosti, trajnostnega razvoja in medkulturnega dialoga. To so vrednote, ki jih zagovarja 84 držav oziroma vlad članic Mednarodne organizacije za frankofonijo, piše na spletni strani Francoskega inštituta v Sloveniji.

Slovenija ima v Mednarodni organizaciji za frankofonijo status opazovalke od leta 1999. Vsako leto praznuje dan frankofonije tako, da se pridruži državam članicam organizacije, ki imajo predstavništva v Sloveniji, in gosti Festival frankofonskega filma.