Slovenija 16.3.2019 9:00

V Gleju premiera Cafe Evropa v sklopu projekta ID: Babylon

Ljubljana, 16. marca - V Gledališču Glej bo drevi ob 20. uri na sporedu premiera predstave Cafe Evropa, ki jo je več avtorjev zasnovalo v sklopu evropskega projekta ID: Babylon. Cafe Evropa predstavlja simbolno mesto Evropske unije, sodobni Babilon, v katerem druga z drugo, ena mimo druge in ena proti drugi sobivajo različne identitete, so zapisali v Gleju.

Ob tem Cafe Evropa generaciji, ki ji je pogosto odvzet glas, daje mesto in se brutalno sooča z eksistencialnimi in družbenimi vprašanji nacionalne in evropske identitete, družbenih vrednot in norm ter mesta mladih v družbi. "Babilonski stolp se gradi in razpada, Cafe Evropa pa prek različnih uprizoritvenih tehnik avtorskega gledališča, giba, besedila in glasbe sestavlja mozaik raznovrstnih in kontradiktornih pozicij mladih. Tukaj in zdaj. S(m)o in nis(m)o, povsod in nikjer. Razpadajoči jaz v razpadajoči Evropi," o predstavi piše na spletni strani Gledališča Glej.

Avtorji in nastopajoči v predstavi so Anna Andolšek, Laura Antončič, Manca Dečman, Almedin Kajtazović, Tina Malenšek, Kaja Savodnik in Nina Žerdin. Ustvarjali so pod mentorstvom Vida Klemenca ter Anje Pirnat. Kostumografijo podpisuje Mateja Čibej, oblikovanje videa Borut Bučinel, oblikovanje svetlobe Grega Mohorčič, svetovalec za koreografijo pa je bil Klemen Janežič.

V Gleju pod okriljem evropskega projekta ID: Babylon raziskujejo izkušnje najstnikov po Evropi ter ob tem odpirajo vprašanja identitete, Evrope in migracij. Projekt se je začel konec lanskega leta z antropološko raziskavo v obliki pogovorov in intervjujev z mladimi iz vrste držav, ki imajo različna ozadja in izkušnje, vključno z izkušnjo migracij.

Skupina mladih v vsaki od partnerskih držav ima za nalogo napisati, ustvariti in uprizoriti gledališko predstavo, ki je najprej predstavljena v državi nastanka, aprila pa bodo vsa sproducirana dela prikazana na posebnem mladinskem festivalu v francoskem Theatre du Pelican v mestu Clermont-Ferrand.

V drugi fazi bo v sodelovanju z izbranimi šestimi udeleženci iz vseh v projektu sodelujočih držav nastal dokumentarni performans po scenariju dramaturginje Nadege Prugnard, režijo pa bo prevzel slovenski režiser. Ob zaključku projekta bo zaživela tudi spletna razstava, ki bo nastala kot plod dokumentiranja dogajanja v sklopu ID: Babylona.

Projekt traja dve leti, poleg Gleja pa iz Slovenije pri njem sodeluje tudi SNG Nova Gorica, kjer svojo predstavo po reku Kamor je šel bik, naj gre še štrik še pripravljajo pod mentorstvom Tereze Gregorič, premiero pa bo dočakala na festivalu v Franciji.