Svet 16.3.2019 5:30

Miniaturni portret Charlesa Dickensa na ogled v literatovem nekdanjem domu

London, 16. marca - Več desetletij izgubljeni portret britanskega pisatelja Charlesa Dickensa bodo s ciljem zbrati dovolj denarja, da bi ga lahko odkupili, razstavili v literatovem nekdanjem domovanju v zahodnem Londonu, kjer je danes Muzej Charlesa Dickensa. Za dlan velik portret je leta 1843, v tednih, ko je Dickens pisal Božično zgodbo, naslikala Margaret Gillies.

V hišo v zahodnem londonskem predelu Bloomsbury se je Dickens po pisanju časnika The Guardian s svojo mlado družino preselil leta 1837. Na mestu, kjer je napisal romane Oliver Twist, Nicholas Nickleby in The Pickwick Papers ter začel pisati roman Barnaby Rudge, je danes muzej z največjo zbirko njegovega življenja in dela.

Muzej si prizadeva, da bi zbirko obogatil tudi miniaturni portret. V kampanji so že zbrali 65.000 funtov, po pisanju časnika pa potrebujejo 180.000 funtov. V muzeju bo portret na ogled med 2. in 7. aprilom.

Portret so pred dvema letoma našli v škatli za nakit, kupljen za okoli 30 dolarjev na neki dražbi v južnoafriškem mestu Pietermaritzburg. Kupec ga je poslal v London, kjer je nato podjetje trgovca z umetninami Philipa Moulda potrdilo njegovo avtentičnost.