Od blizu 19.3.2019 12:00

Knjižni sejem v Leipzigu s festivalom Leipzig bere meka za ljubitelje knjig

pripravila Tatjana Zemljič

Leipzig, 19. marca - V Leipzigu bo od 21. do 24. marca potekal mednarodni knjižni sejem, eno najpomembnejših predpomladnih srečanj založnikov in knjigotržcev o aktualnih in bodočih trendih na nemškem in evropskem knjižnem trgu. Skupaj s festivalom Leipzig bere bo ponudil 3600 dogodkov. Država v gosteh je Češka, z nacionalno stojnico se bo predstavila tudi Slovenija.

Nemčija. Knjižni sejem. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija.
Knjižni sejem.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Nečija, Leipzig. Priprave na odprtje knjižnega sejma v Leipzigu. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nečija, Leipzig.
Priprave na odprtje knjižnega sejma v Leipzigu.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Knjižni sejem v Leipzigu bo, skupaj z enim največjih bralskih festivalov v Nemčiji Leipzig bere, kot običajno meka za ljubitelje knjig. Ponudil bo knjige, ki bodo obravnavale zelo raznovrstne tematike, od preživetvenih strategij, časov terorja in družine pa do vizije za prihodnost Afrike. V 16. stoletje bo bralce popeljala slovenska pisateljica Mojca Kumerdej, v rusko umetniško kolonijo na začetku 20. stoletja v Franciji pa ruska pisateljica Olga Radetzkaja, piše na spletni strani sejma.

Med znanimi avtorji, ki jih pričakujejo na letošnji izdaji, nemška tiskovna agencija dpa izpostavlja nemška pisca kriminalk Volkerja Kutscherja in Ingrid Noll ter avstrijskega avtorja uspešnic Marca Elsberga in britanskega pisca kriminalk Simona Becketta. Med napovedanimi gosti sta po pisanju dpa med drugim tudi dobitnika sejemskih nagrad iz minulih let - bosansko-nemški pisatelj Saša Stanišić ter nemški pesnik in esejist Jan Wagner, napovedana pa so tudi znana imena z drugih področij, ki bodo predstavili svoje knjige, med njimi sta denimo nemški glasbenik Dirk von Lowtzow in kuharska mojstrica Sarah Wiener.

Kot piše na spletni strani sejma, bo letos 3600 dogodkov na 500 lokacijah povezalo več od 3400 akterjev. Poleg samega sejmišča se bo celotno mesto spremenilo v velik oder, dogodki pa bodo potekali tudi v muzejih, gledališčih, kavarnah, nekdanjih industrijskih objektih in drugod. Na letošnji izdaji bosta po napovedih organizatorjev v ospredju tudi demokracija in izobraževanje o medijih. Po lanskem uspešnem začetku foruma o politiki in izobraževanju bo letos forum doživel novo izdajo s še več govorci in delavnicami.

Na sejmu bodo tudi podelili več nagrad. Največje pozornosti je običajno deležen dobitnik nagrade za leposlovje, za katero je nominiranih pet avtoric in avtorjev: Kenah Cusanit, Matthias Nawrat, Jaroslav Rudiš, Anke Stelling in Feridun Zaimoglu. Nagrado za evropsko razumevanje pa bo tokrat dobila ruska novinarka Maša Gessen, ki je znana po tem, da ostro kritizira ruskega predsednika Vladimirja Putina. Maša Gessen, ki velja za vodilno LGBT aktivistko in eno najpomembnejših zagovornic človekovih pravic v Rusiji, nagrado prejme za knjigo z angleškim naslovom The Future is History: How Totalitarianism Reclaimed Russia (Prihodnost je zgodovina: Kako je totalitarizem ponovno zavzel Rusijo). Izročili ji jo bodo v sredo.

Država v gosteh Češka

Sodobna češka literatura je bila po besedah Tomaša Kubicka, direktorja Moravske biblioteke v Brnu, ki je pripravila predstavitev Češke na sejmu, pred 20 leti v Nemčiji veliko bolj prisotna kot danes. Če je takrat katerega od svojih nemških prijateljev vprašal, koliko jo pozna, mu je ta v odgovor naštel cel seznam avtorjev: Kundero, Kohouta, Hrabala. Če pa katerega od njih vpraša danes, je odgovor: skoraj nič. In to želi Kubicek po pisanju dpa spremeniti.

Program predstavitve na knjižnem sejmu so pripravljali dve leti. Sprva so nameravali po besedah koordinatorja projekta Martina Krafla v Leipzigu predstaviti 40 avtorjev, a se jim je to zdelo premalo. Tako jih bo v Leipzig prišlo 55. Med njimi so znana imena, kot so Jachym Topol, Iva Prochazkova in Jaroslav Rudiš, predstavili pa se bodo tudi številni mladi avtorji. Napovedujejo 130 prireditev, ki se bodo zvrstile v sklopu sejma in festivala Leipzig bere, ter izid 70 knjižnih naslovov. Po Kubickovih besedah je bilo sicer doslej na leto v nemščino prevedenih le pet ali šest naslovov.

Pod motom Ahoj Lepizig! želijo porušiti pregrade med češko literaturo in nemškim knjižnim trgom. Uspeh v Nemčiji, Avstriji in Švici je namreč po besedah Ondreja Buddeusa iz literarnega centra CzechLit zelo pomemben za preboj češke literature v svet. Kulturna politika je poskrbela za ustrezno finančno podporo, dovolj je po njegovih besedah tudi prevajalcev iz češčine v nemščino.

Slovenska predstavitev na leipziškem knjižnem sejmu

Javna agencija za knjigo RS (Jak) bo tudi letos obiskovalce nagovarjala na stojnici v hali 4. Program, ki so ga delno soustvarili z mrežo Traduki, Slovenskim kulturnim centrom v Berlinu ter slovenskimi in tujimi založbami, vključuje predstavitve številnih avtoric in avtorjev z novimi prevodi v nemščino ter 19 dogodkov z njimi, na sejmu in v mestu.

V Leipzig bodo poleg že omenjene Mojce Kumerdej potovali Jana Bauer, Janez Bogataj, Tadej Golob, Lila Prap, Marijan Pušavec, Zoran Smiljanić, Ana Schnabl in Anja Štefan. Predstavili bodo tudi prvi del potopisa Alme M. Karlin z naslovom Einsame Weltreise (Samotno potovanje), ki tik pred sejmom izide pri založbi AvivA iz Nemčije. Urednica založbe Forum/Stripburger Tanja Skale pa bo na več dogodkih predstavljala slovensko striparsko sceno, piše na spletni strani Jaka.