Svet 18.3.2019 11:39

Mariborska Drama s Somrakom bogov na tekmovanju v Nišu

Niš, 18. marca - Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo nocoj v tekmovalnem delu festivala Teater na razpotju (Teatar na raskršću) v Srbskem narodnem gledališču Niš uprizorila dramo Somrak bogov v režiji hrvaškega filmskega in gledališkega režiserja Daliborja Matanića.

Maribor. Središče Maribora, SNG Maribor. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Maribor.
Središče Maribora, SNG Maribor.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Teater na razpotju je festival drame in gledališča tekmovalnega značaja, ki želi na enem mestu zbrati gledališko umetnost balkanskega kulturnega prostora. Letos med 11. do 19. marcem prvič poteka v Srbskem narodnem gledališču Niš.

"Cilj festivala je afirmacija podobnosti in razlik kulturne identitete držav in narodov, ki si delijo isti prostor, Srbije in Niša kot mesta razpotij evropskih in svetovnih poti, krepitev mednarodne kulturne izmenjave, promoviranje gledališke umetnosti in ustvarjalcev, izmenjava idej in gledaliških praks. Festival je posvečen izzivom in perspektivam sodobnega gledališča," so zapisali v SNG Maribor.

Med letošnjimi osmimi tekmovalnimi predstavami na festivalu je tudi Somrak bogov v produkciji SNG Maribor. Gre za gledališko priredbo znamenitega filma italijanskega režiserja Luchina Viscontija iz leta 1976, ki jo podpisuje hrvaški dramatik Ivor Martinić in katere aktualnost je v današnjem barbarskem kapitalističnem ustroju in v vzpenjajočih totalitarizmih opravičljivo zaskrbljujoča.

Viscontijev film Somrak bogov v ospredje postavlja kompleksno in obenem simptomatično zgodbo družine bogatih industrialcev, lastnikov industrijskega imperija von Essenbeck. Družino, ki z velikim bogastvom in produkcijskim potencialom do neke mere obvladuje tudi razmerja moči v državi, sestavljajo izrazito močne, a hkrati tudi ranljive osebnosti, zapletene v kompleksno razvejana, pogosto tudi patološka razmerja, nad vsemi pa dominirata volja do moči in želja po posedovanju bogastva, pa tudi eksistence drugih, so povzeli v mariborskem gledališču.

Režijo je prevzel hrvaški režiser Dalibor Matanić, med drugim dobitnik nagrade za kulturo mesta Zagreb. Besedilo je prevedla Mojca Marič, dramaturg je Ivor Martinić, scenograf Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš, lektorja Mojca Marič in Janez Bostič, skladatelja Alen Sinkauz in Nenad Sinkauz, oblikovalka svetlobe Vesna Kolarec. V predstavi igrajo Petja Labović, Nataša Matjašec Rošker, Vojko Belšak k. g., Kristijan Ostanek, Davor Herga, Eva Kraš, Matevž Biber, Žan Koprivnik in Miloš Battelino.

Ob zaključku festivala v Nišu bo festivalska žirija podelila nagrade za najboljšo predstavo, režijo, kostumografijo, scenografijo, izvirno scensko glasbo, odrski gib ter štiri igralske nagrade, prav tako pa tudi posebno nagrado festivala.