Svet 19.3.2019 6:00

Tudi letos v Cannesu ne bo Netflixovih filmov

Cannes, 19. marca - Na filmskem festivalu v Cannesu tako kot lani tudi letos ne bodo prikazali nobenega filma v produkciji Netflixa. Organizatorji festivala in predstavniki Netflix naj ne bi uspeli skleniti dogovora o sodelovanju, Netflixovi filmi, med njima The Irishman in The Laundromat, pa kot kaže ne bodo končani do festivala.

Ljubljana Spletna stran Netflix. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana
Spletna stran Netflix.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Lani so mnogi menili, da je bila za canneski filmski festival velika izguba, da na njem niso predvajali Netflixovih produkcij, kot sta s tremi oskarji ovenčana Roma v režiji Alfonsa Cuarona ter The Ballad of Buster Scruggs bratov Cohen, navaja britanski The Guardian.

Umetniški direktor festivala Thierry Fremaux se je namreč lani odločil, da se filmi v Netflixovi produkciji ne morejo potegovati za zlato palmo, na kar mu je vodja Netflixa Ted Sarandos odgovoril s tem, da je njihove produkcije v celoti umaknil s festivalskega programa.

Po pisanju portala Variety se tudi letos v Cannesu niso uspeli dogovoriti za kompromis glede umeščanja Netflixovih produkcij v festivalski program, prav tako pa naj ne bi bil noben od Netflixovih filmov produkcijsko že tako daleč, da bi bil nared za majsko premiero v Cannesu.

Med temi se je omenjalo kriminalno dramo The Irishman, za katero je režiser Martin Scorsese združil moči z igralci Robertom De Nirom, Al Pacinom in Joejem Pescijem. Snemanje filma se je namreč že zaključilo, prav tako pa je Scorsese reden gost cannskega festivala. A kot kaže se je zataknilo pri postprodukciji, saj morajo ustvarjalci v polovici filma pomladiti nastopajoče, navaja The Guardian.

Prav tako naj bi se projekcija v Cannesu izmikala tudi Netflixovim filmom The Laundromat v režiji Stevena Soderbergha z Meryl Streep v glavni vlogi, še nenaslovljenemu filmu režiserja Noaha Baumbacha ter zgodovinski drami The King v režiji Davida Michoda s Timotheejem Chalametom v glavni vlogi angleškega kralja Henrika V.