Slovenija 20.3.2019 8:00

V SMG Rozmanov Baal v Tauferjevi režiji

Ljubljana, 20. marca - V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bo drevi premiera predstave Andreja Rozmana - Roze z naslovom Baal, ki je nastala po motivih istoimenskega dela Bertolta Brechta v režiji Vita Tauferja. Dramski tekst je Rozmanovo avtonomno avtorsko delo, v katerem gradi predvsem na skrajno egocentričnem odnosu Brechtovega lika do družbe.

Ljubljana. Igralec Andrej Rozman - Roza. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Igralec Andrej Rozman - Roza.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Brechtovo zgodbo je Rozman prestavil v sodoben čas in domač prostor, zato so nekoliko bolj izpostavljene nacionalne teme. Njegov Baal je v primerjavi z izvirnimi Brechtovimi različicami bolj povezan in besedilno lahkoten, saj dialoge piše v verzih, so zapisali v SMG.

Rozmanu se je ob prebiranju Brechtovega dela zdel Baal sprva tuj, saj ga je doživel kot egocentričnega umetnika oziroma sociopatskega egoističnega cinika, pozneje pa ga je sprejel v svoji simpatičnosti in velikem umetniškem duhu, je med drugim dejal Rozman na februarski novinarski konferenci.

V gledališki list je Rozman Roza med drugim zapisal: "...Potem sem našel Baala tudi v sebi. Čeprav ga nikoli nisem upal in zmogel živet, sem zavidal tistim, ki jim je ta divja svoboda uspela."

Po Tauferjevih besedah je v predstavi ob narcisoidnosti močno zastopan še en komplementaren fenomen - infantilnost. Baal (igra ga Ivan Godnič) kot zrel človek pri 50 letih še ni sposoben prevzeti odgovornosti za svoje življenje, kar je po režiserjevem mnenju tragika marsikaterega sodobnega človeka.

Dramsko besedilo predvideva vrsto vlog. Ob Godniču v predstavi igrajo še Jure Ivanušič, Uroš Maček, Robert Prebil, Matej Recer, Ivan Rupnik, Dario Varga in Matija Vastl, ki pa imajo po več, tudi po sedem, vlog.

Scenografka predstave je umetnica Zora Stančič, za glasbo v živo bo poskrbel Vasko Atanasovski trio. Med številnimi songi bo zazvenela tudi pesem Srečka Kosovela Prerojenje, ki jo je uglasbil Ivanušič. Pri glasbeni zasnovi predstave je sodeloval še Aleksander Pešut - Schatzi. Koreografinja predstave je Natalija Manojlović Varga, za kostume je poskrbela Barbara Stupica.