Slovenija 19.3.2019 12:35

Ob 20-letnici projekta izšel katalog CODE:RED

Ljubljana, 19. marca - Ob 20-letnici in prvi pregledni razstavi projekta Tadeja Pogačarja & P.A.R.A.S.I.T.E. muzeja sodobne umetnosti je izšel katalog CODE:RED. Vsebuje bogato slikovno gradivo in med drugim ponatis besedila legendarne feministične predavateljice in aktivistke Silvie Federici z naslovom Zakaj je seksualnost delo?. Predstavili ga bodo drevi v Galeriji P74.

Ljubljana. Umetnik Tadej Pogačar. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Umetnik Tadej Pogačar.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

CODE:RED (od 1999 do danes) je dolgoletni, še trajajoči projekt umetnika Pogačarja, ki raziskuje izbrane segmente prostitucije, izkoriščanja delavcev in seksualnega dela kot specifičnih paralelnih oziroma tako imenovanih sivih ekonomij. Danes velja za enega mednarodno najodmevnejših projektov sodobne umetnosti, ki združuje politično umetnost, aktivizem in participativne oblike delovanja.

Nastajal je v tesnem sodelovanju z nevladnimi organizacijami, strokovnjaki, aktivisti, skupinami in skupnostmi seksualnih delavcev po svetu, ki se borijo za svoje pravice. Sodelovanje je potekalo v partnerskih odnosih in v javno izraženi solidarnosti. Skozi leta so bile izpostavljene različne problematike, kot so samoorganiziranje urbanih manjšin, politično delovanje, neformalna ekonomija, globalno seksualno delo in trgovanje z ljudmi.

CODE:RED vsebinsko črpa iz modelov javne umetnosti poznih 60. in 70. let ter nove javne umetnosti 90. let minulega stoletja. Predstavljen je bil na več najpomembnejših mednarodnih bienalih sodobne umetnosti: v Benetkah, Tirani, Pragi, Sao Paulu, Istanbulu, poleg tega pa med drugim še v New Yorku, San Franciscu, Madridu, Londonu, Zagrebu, Skopju, Berlinu, Leipzigu, Moskvi - do danes skupno na 55 mednarodnih razstavah po Evropi, ZDA in Južni Ameriki. Ob projektu so izšle tri tematske številke časopisa umetnika Sex Worker, dve knjigi umetnika in publikacija CODE:RED (2011).

Katalog CODE:RED je, kot so sporočili iz Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E., izšel ob najboljšem času: ob prvi pregledni razstavi projekta, ta je bila med 20. septembrom in 4. novembrom lani na ogled v Mestni galeriji Ljubljana, in ob njegovi 20-letnici.

Razstava je podala strnjen pregled in zapis vseh realiziranih postaj projekta CODE:RED in nekatere ključne informacije, relevantne za razumevanje stanja na področju konsolidacije pravic seksualnih delavcev. S podrobnim vpogledom v obstoječe dokumentarno gradivo, z besedili, intervjuji, videi, fotografijami in časopisi je bil CODE:RED na njej prvikrat prikazan v celoti, mnoge stopnje in aktivnosti projekta pa so prav za ljubljansko razstavo dobile format umetniškega dela.

Katalog poleg že omenjenega prispevka Silvie Federici prinaša še besedila Povezanost umetnosti in aktivizma newyorške sociologinje Melisse Ditmore, besedilo Umetnost - delo - spolnost ali Projekt CODE:RED kustosinje in teoretičarke vizualne kulture Suzane Milevske ter besedilo CODE:RED in svet umetnosti kustosinje razstave Alenke Gregorič, ki je tudi urednica kataloga.

Katalog je izdala Mestna galerija Ljubljana, nastal je v sodelovanju z Zavodom P.A.R.A.S.I.T.E. V Galeriji P74 ga bosta drevi ob 19. uri predstavila Alenka Gregorič in Dejan Habicht v pogovoru s Pogačarjem.