Slovenija 20.3.2019 9:00

V Narodni galeriji razstava Bojana Kovačiča in galerijske grafične šole

Ljubljana, 20. marca - V Narodni galeriji bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo Bojan Kovačič in grafična šola v Narodni galeriji 2004-2018. Posvečena bo spominu na grafika in profesorja Kovačiča, ki je vodil grafično delavnico Narodne galerije, ter učencem, ki so ustvarjali pod njegovim subtilnim vodstvom. Združila bo 48 Kovačičevih del ter 52 študijskih tiskov.

Ljubljana. Narodna galerija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Narodna galerija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Raziskovalne delavnice grafičnih tehnik globokega tiska v Narodni galeriji so se začele leta 2004, potem ko je leta 2001 akademski slikar in grafik Marjan Pogačnik skupaj s svojim opusom galeriji podaril tudi grafični preši. Na izrecno željo donatorja je mentorstvo in vodenje delavnice prevzel Kovačič.

Kot so zapisali v galeriji, njegovo delo odlikuje popolno obvladanje različnih grafičnih tehnik globokega tiska in tiskarskega procesa, v različnih grafičnih ciklih pa je oblikoval izvirni likovni izraz. Bil je prvi, ki je tiskal s predrtih grafičnih plošč, kot pedagog pa je z izjemnima občutljivostjo in čustveno inteligenco znal prisluhniti različnim značajem svojih gojencev, odkrival v njih specifična nagnjenja in potenciale ter jih spodbujal, da to grafično izrazijo. Do njegove nenadne smrti ob koncu leta 2017 se je v delavnicah zvrstilo sto gojencev.

Na razstavi bodo na ogled Kovačičeva dela iz zadnjega obdobja (2011-2017), ki se zaokrožajo v serijah Človeška vrsta - Dišave in Pecatores, ter izbrani odtisi iz letnih grafičnih map tečajnikov. Obiskovalci bodo na njej spoznavali veščino, plemenitost in bogastvo izražanja v klasičnih grafičnih tehnikah globokega tiska, med katere štejejo suha igla, jedkanica, jedkanica z mehko prevleko, rezervaž in akvatinta.

V slovenski likovni prostor se je Kovačič zapisal kot izjemen pedagog. Na njegova pedagoška izhodišča je vplival študij na Breri v Milanu, ob katerem si je v ateljejih svetovno priznanih grafikov nabiral tehnološko znanje in praktične izkušnje. Njegova rutina je bila posvečena tehničnemu nadzoru nad učinki, improvizacija in eksperimentiranje z medijem pa sta ga vodili v inovacijo.

Poučeval je na Srednji šoli za oblikovanje v Ljubljani, od leta 1990 je bil zaposlen na oddelku za likovno pedagogiko ljubljanske Pedagoške fakultete. Od leta 2005 do upokojitve leta 2012 je bil tam redni profesor. Kot so še zapisali v Narodni galeriji, lahko grafiko poučuje marsikdo. A Bojan Kovačič je bil neprekosljiv zaradi izkušenj, likovne in občečloveške občutljivosti, s katerimi je vrtel kolo Pogačnikove grafične preše. Njegovo tradicijo nadaljuje ena izmed njegovih najboljših učenk, Tina Mohorović.

Po umetnikovi smrti je Elena Martello Kovačič Narodni galeriji podarila grafikova dela iz zadnjih let. Tako zdaj hranijo celotni Kovačičev opus, saj jim je umetnik že pred desetletjem poklonil svoj dotedanji grafični opus.

Spremljevalni program bo ponudil nedeljska javna vodstva, predavanje Tina Mohorović na temo Grafična umetnost skozi prostor in čas ter delavnice. Razstava bo na ogled do 19. maja.