Svet 20.3.2019 6:00

Dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu

Sarajevo, 20. marca - V Kinu Meeting Point se danes začenjajo 3. dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu. Ponudili bodo tri filme, odprl jih bo večkrat nagrajeni film Posledice, prvenec scenarista in režiserja Darka Štanteta. Sklenili se bodo 22. marca, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Trzin. Režiser Darko Štante. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Trzin.
Režiser Darko Štante.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Film Posledice pripoveduje o 18-letnem Andreju, ki se mora, ko pristane v vzgojnem zavodu, začeti boriti za svoje mesto v skupini varovancev pod vodstvom Željka, ki ga kmalu vzame pod svoje okrilje. Hkrati mora pod pritiskom novega okolja poskrbeti, da njegova skrivnost ne pride na plan.

Štantetov celovečerni igrani prvenec je prejel že več nagrad, tudi štiri vesne ter nagrado žirije slovenskih filmskih kritikov in kritičark na 21. festivalu slovenskega filma. Igralec Matej Zemljič je nazadnje za vlogo Andreja na 47. mednarodnem filmskem festivalu (FEST) v Beogradu prejel nagrado za najboljšega igralca.

V četrtek bo na ogled celovečerni prvenec Izbrisana scenarista in režiserja Mihe Mazzinija. Film povzema zgodbo iz Mazzinijevega istoimenskega romana o samski mamici Ani, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniških sistemih, da uradno ne obstajata ne ona ne njen novorojenček. Je zgodba o tem, kaj se je dogajalo Slovencem, rojenim na napačnem koncu razpadle države, ki so jim v 90. letih na upravnih enotah luknjali osebne izkaznice. Protagonistko filma igra Judita Franković Brdar,

Film Izbrisana, ki je med drugim osvojil štiri vesne, pa je na 47. festivalu FEST v Beogradu prejel nagrado za najboljši scenarij. Trenutno je na ogled v slovenskih kinematografih.

V petek pa bodo prikazali celovečerni igrani film scenarista in režiserja Miroslava Mandića Igram, sem. Film se posveča igralskemu poklicu ter meji med igralcem in likom, ki ga igralec interpretira, meji, ki lahko postane nedoločljiva za igralca. Je tudi zgodba o igralčevih najbližjih, o okoliščinah, v katerih igralec živi, in njihovem vplivu na njegovo ustvarjanje.

V ospredju filma so mlada igralka Lina (Luna Zimić Mijović), ki se pripravlja na avdicijo za vlogo tatice in začne tudi v resničnem življenju krasti, gledališki igralec Niko (Gregor Zorc), ki se med raziskovanjem za vlogo klošarja potika po zavetiščih in navezuje stike z resničnimi brezdomci, ter Luka (Goran Bogdan), ki po končanju snemanja televizijske serije še naprej zasleduje soigralko, trdeč, da jo ljubi.

Po projekciji bo sledil pogovor z ustvarjalci filma. Tokratna projekcija bo, kot so sporočili s SFC, tudi priložnost, da se predstavi bosanski del ekipe filma, ki je soustvarjal zgodbo o mladi igralki, ki se dogaja ravno v Sarajevu.

Dnevi novega slovenskega filma so plod sodelovanja SFC, Lektorata slovenskega jezika na oddelku za slovanske jezike in književnost FF UNSA in Društva Slovencev Ivan Cankar v Sarajevu.