Na hitro prelistano 23.3.2019 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 23. marca - Pri založbi Škuc je izšel roman Poti brez milosti švedske pisateljice Anne Mattsson, pri založbo Mladinska knjiga pa delo Neznani svet živali morskega biologa Karstena Brensinga. Založba Miš je izdala knjigo Gaje Kos Migiji migajo z ilustracijami Igorja Šinkovca, založba Zala pa slikanico Ptič na moji rami Sibylle Delacroix.

Ljubljana. Otroška zgodba Migiji migajo avtorice Gaje Kos z ilustracijami Igorja Šinkovca. Foto: STA

Ljubljana.
Otroška zgodba Migiji migajo avtorice Gaje Kos z ilustracijami Igorja Šinkovca.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Neznani svet živali avtorja Karstena Brensinga. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Neznani svet živali avtorja Karstena Brensinga.
Foto: STA

Ljubljana. Sklepni del trilogije Poti brez milosti avtorice Anne Mattsson. Foto: STA

Ljubljana.
Sklepni del trilogije Poti brez milosti avtorice Anne Mattsson.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Ptič na moji rami avtorice Sibylle Delacroix. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Ptič na moji rami avtorice Sibylle Delacroix.
Foto: STA

POTI BREZ MILOSTI - KOMPLEKSNO NAPISANI BILDUNGSROMAN

Poti brez milosti je sklepni del trilogije, vendar zaradi spretno vtkanih namigov na pretekle dogodke ne zahteva poznavanja prejšnjih dveh delov. Trilogija spremlja mlado Alexandro, ki jo očim vse od desetega leta spolno in čustveno zlorablja, dokler ga naposled ne prijavi. Poti brez milosti se začnejo v trenutku, ko je očim že v zaporu, Alexandra, še srednješolka, pa poskuša preboleti preteklost in si na novo urediti življenje.

To je zanjo toliko teže, ker zaradi svojih izkušenj ni zgolj samotarska, marveč se tudi patološko boji ljudi. Obenem jo začenjajo privlačiti ženske. Zaradi silovite potrebe po ljubezni se hitro oklene vsake, ki ji pokaže simpatijo, vendar doživlja zavrnitve, pa tudi pri delu z gledališčem, ki jo - paradoksno - najbolj privlači, ne gre vse gladko. Toda kompleksno napisani bildungsroman pripovedovalke ne idealizira, temveč skozi prvoosebno pripoved sledi njenim nihanjem od nelagodja, globoke ranjenosti in hrepenenja do utvar o sebi in (zlasti v poznejšem delu knjige) komičnih zapletov, sklene pa se v optimističnem tonu, piše na platnicah knjige. Roman je iz švedščine prevedla Nada Grošelj.

Švedska pesnica, pisateljica in prevajalka Anna Mattsson je leta 2014 za lirsko zbirko Ljusgatan prejela nagrado za avtorico leta. Istega leta se je udeležila prevajalske delavnice lezbične poezije v Danah in leta 2015 še slovensko-švedske prevajalske delavnice, ki je prav tako potekala v Danah. Živi v Göteborgu. Poti brez milosti je njen prvi roman, ki je bil preveden v slovenščino.

NEZNANI SVET ŽIVALI - KAKO ŽIVALI RAZMIŠLJAJO IN KAJ ČUTIJO

Knjiga Neznani svet živali ima na zalogi kopico osupljivih dejstev iz kraljestva živali. Njen avtor sporoča, da živali razvijajo in utrjujejo tisto, kar ljudje imenujemo "kultura". Od šimpanzov, ki jedo s paličicami, do orangutanov, ki se igrajo s spolnimi pripomočki in lastnoročno izdelanimi lutkami - knjiga bralca popelje v svet, ki ga v resnici ne pozna, čeprav ni zelo daleč ali zelo drugačen od človeškega. Knjigo je prevedla Petra Piber.

Karsten Brensing je morski biolog in raziskovalec živalskega vedenja. Bil je znanstveni vodja nemškega urada mednarodne organizacije za zaščito kitov in delfinov WDC, je ustanovitelj javnega sklada za pravice živali IRI.

MIGIJI MIGAJO - DRUŽINA MIGI NA POTEPIH PO SLOVENIJI

Ata Migi, mama Migi, Cene Migi in Špelca Migi so Migiji. In Migiji strašno radi migajo. Skozi kratke zgodbe bralec spremlja Migijeve na njihovih potepih, najprej po Ljubljani in njeni okolici in nato po celotni Sloveniji. Migiji in njihove dogodivščine so sicer izmišljeni, kraji, kjer plavajo, veslajo, rolajo, kolesarijo, plezajo, tečejo in hodijo v hribe pa ne. Knjigo je tako mogoče brati kot zbirko zabavnih zgodb iz življenja aktivne družine ali pa kot vodnik za aktivno preživljanje prostega časa, so zapisali pri založbi.

PTIČ NA MOJI RAMI - ZGODBA O OTROKU, KI NEGOTOVO VSTOPA MED NOVE SOŠOLKE IN SOŠOLCE

Ptič na moji rami avtorice in ilustratorke Sibylle Delacroix je zgodba o otroku, ki negotovo vstopa med nove sošolke in sošolce. "Kako naj se jim približa, kako naj naveže prijateljstva? Mogoče z malo prijaznosti in malo poguma. Nekaj spodbude tudi," so zapisali pri založbi. Slikanico je prevedla in priredila Mateja Seliškar Kenda.