Slovenija 20.3.2019 9:18

Drami SNG Maribor v Nišu sedem nagrad za predstavo Somrak bogov

Niš, 20. marca - Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor se je s festivala Teater na razpotju (Teatar na raskršću) v Srbskem narodnem gledališču Niš, kjer je v tekmovalnem delu festivala uprizorila predstavo Somrak bogov v režiji Daliborja Matanića, vrnila s sedmimi nagradami, tudi nagrado za najboljšo predstavo.

Maribor, SNG Maribor. Novinarska konferenca SNG Maribor pred premiero predstave Somrak bogov v režiji Daliborja Matanića. Režiser Dalibor Matanič. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Maribor, SNG Maribor.
Novinarska konferenca SNG Maribor pred premiero predstave Somrak bogov v režiji Daliborja Matanića.
Režiser Dalibor Matanič.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Strokovna žirija je poleg nagrade za najboljšo predstavo Mataniću podelila nagrado za režijo, Nataša Matjašec Rošker je osvojila nagrado za najboljšo žensko vlogo, Petja Labović nagrado za najboljšega mladega igralca, Marko Japelj pa je prejel nagrado za scenografsko stvaritev. Somrak bogov je prejel še nagrado okrogle mize kritikov in nagrado žirije novinarjev.

Žirijo so sestavljali igralka Mia Begović iz Zagreba, igralec in režiser Bogdan Kostea iz Arada v Romuniji, igralka in dramatičarka Katarina Kocevska iz Skopja, režiser Branislav Žaga Mićunović iz Podgorice ter igralec in profesor Enver Petrovci iz Prištine, so sporočili iz mariborskega gledališča.

Festival drame in gledališča balkanskega kulturnega prostora tekmovalnega značaja Teater na razpotju so med 11. do 19. marcem letos prvič organizirali v Srbskem narodnem gledališču Niš z nalogo na enem mestu zbrati gledališko umetnost balkanskega kulturnega prostora. Cilji festivala so afirmacija podobnosti in razlik kulturne identitete držav in narodov, ki si delijo isti prostor, Srbije in Niša kot mesta razpotij evropskih in svetovnih poti, krepitev mednarodne kulturne izmenjave, promoviranje gledališke umetnosti in ustvarjalcev, izmenjava idej in gledaliških praks. Festival je posvečen izzivom in perspektivam sodobnega gledališča.

Izmed 47 prijavljenih predstav iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Makedonije, Črne gore, Bolgarije, Albanije, Romunije in Grčije je selektor Spasoje Ž. Milovanović izbral osem tekmovalnih uprizoritev. Na programu festivala so bile tudi številne spremljevalne prireditve: okrogle mize kritikov, tribuna Gledališče na razpotju ter promocije knjig in gledaliških časopisov.