Svet 22.3.2019 5:00

Newyorški muzej MoMA namerava prodati Picassovo risbo

New York, 22. marca - Newyorški Muzej moderne umetnosti (MoMA) namerava prodati risbo španskega umetnika Pabla Picassa, s čimer želi povečati svoj fundus za odkup del. Na risbi s tušem z naslovom Flavtistka in sloneči akt iz leta 1932 je umetnik upodobil svojo muzo in ljubico Marie-Therese Walter. Avkcijska hiša Christie's jo bo v Parizu dala na dražbo 28. marca.

Ljubljana. Razstava slikarja Picassa. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Razstava slikarja Picassa.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot po pisanju francoske tiskovne agencije AFP navajajo v akvcijski hiši, je risba, ki bo tokrat prvič dana na dražbo, iz serije risb, na katerih je umetnik razkril svojo strast do francoskega dekleta, ki ga je srečal na ulici leta 1927, ko jih je ona štela 17, sam pa je imel 46 let.

Marie-Therese Walter je leta pozneje je opisala, kako je Picasso v Parizu pristopil k njej, medtem ko je nakupovala, in rekel: "Sem Picasso! Skupaj bova ustvarila velike stvari." "Videl me je izstopiti iz metroja in me je prijel za roko. Bila sem mlado, neizkušeno dekle. Nič nisem vedela niti o življenju niti o Picassu," je še povedala. Umetnik pa je pozneje povedal: "Tistega dne, ko sem srečal Marie-Therese, sem spoznal, da imam pred seboj to, o čemer sem vedno sanjal."

Picasso je Marie-Therese Walter spoznal, ko je bil še poročen z Olgo Koklovo. Razmerje sta skrivala do leta 1932. Leta 1935 je Marie-Therese Walter rodila hčerko Mayo, Picasso pa je tedaj že imel drugo ljubico, Doro Maar. Leta 1977 je Marie-Therese Walter storila samomor.

Picasso je narisal Marie-Therese Walter, ki leži gola na zofi, ob njej je prikazen, ki igra na flavto. Kot piše AFP, gre za motiv, ki se večkrat pojavi v opusu španskega umetnika. Pri avkcijski hiši se nadejajo za risbo iztržiti med 250.000 in 350.000 evrov.

Po besedah Antoina Lebouteillerja iz avkcijske hiše pričakujejo veliko zanimanje zbirateljev. "Risba je zelo kakovostna in ima prestižno provenienco, kar bo na dražbo zagotovo pritegnilo številne kupce z vsega sveta," je njegove besede povzela AFP.

Picasso je risbo podaril svojemu trgovcu z umetninami Danielu-Henriju Kahnweilerju, muzeju MoMA jo je leta 1961 podarila ameriška umetnica Eve Clendenin. Kot še piše AFP, sicer muzeji v skladu s svojo zbirateljsko politiko pogosto prodajo ali izmenjajo kakšno od del iz svojih zbirk.

Španski slikar, grafik in kipar Pablo Picasso (1881-1973) velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja. Skupaj z Georgesom Braqueom je bil začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik.

Rodil se je v Malagi, študiral v Barceloni in Madridu. Od leta 1904 je živel in delal v Parizu. Po drugi svetovni vojni se je preselil v Vallavis na Azurni obali, kjer se je med drugim začel posvečati keramiki. Vsako leto je v kraju priredil dve do tri razstave. Umrl je v Mouginsu.