Slovenija 21.3.2019 10:49

Poezija za kavo, boljše počutje in kot krik v ponorelem svetu

Ljubljana, 21. marca - Tudi po Sloveniji se danes bere poezija. Posebej pestro je v Ljubljani, kjer se je opolnoči začelo 24-urno branje poezije, za verz je mogoče spiti kavo, skupina Borghesia pa pripravlja poklon poeziji Srečka Kosovela. S podporniki poezije bo ves dan potoval kovček, v katerem bodo zbrali zbirke za knjižnico Centra za mentalno zdravje.

Ljubljana. Prešernova poezija, branje, recitiranje. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Prešernova poezija, branje, recitiranje.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Poezija je začela v sredo zvečer odmevati že v kavarni ljubljanske Drame z izborom pesmi iz ljudske dediščine, opolnoči pa so se ljubitelji poezije preselili v Center za poezijo Tomaža Šalamuna na Cankarjevi, kjer se je začelo letošnje 24-urno branje poezije, katerega pobudnik je s somišljeniki pesnik Dejan Koban. To se je po 8. uri preselilo v Trubarjevo hišo literature na Stritarjevo, od 17. ure do enih ponoči pa se bo pesniški maraton sklenil v lokalu Pritličje na Mestnem trgu. Maratonskega branja se udeležuje okoli 200 nastopajočih, vsak pa ima na voljo pet minut za nastop. Branjem je mogoče prisluhniti tudi preko spleta na tej povezavi.

V okoli 70 izbranih kavarnah po vsej Sloveniji je v sklopu pobude Plačaj z verzom tudi letos mogoče pesem zamenjati za kavo ali čaj. Letošnja akcija v ospredje postavlja vprašanje, kaj se dogaja v naših možganih, ko se srečajo s poezijo. V ta namen raziskovalna družba Valicon v sodelovanju s podjetjem BlackBox izvaja raziskavo, ki bo z uporabo tehnologije EEG razkrila nezavedne možganske procese ob uživanju v izboru poezije podpornika akcije, pesnika Ferija Lainščka.

"Čeprav ni bila ustvarjena zato, da bi kaj lajšala in zdravila, temveč se temu kvečjemu upira in izmika, iz dneva v dan najde mnoge bralce, ki si z njo pomagajo in pravijo, da jim je bolje. Tudi v tem je čudež poezije in njena presežna moč, ki se razumskemu dojemanju izmika," je dejal Lainšček. Zbrane verze bo pobudnik akcije, avstrijsko podjetje Julius Meinl, pretopilo v donacijo, ki bo bolnike z najtežjimi oblikami krvnih rakov podprla pri psihični in fizični rehabilitaciji.

Ob 11. uri Društvo slovenskih pisateljev (DSP) v sodelovanju s Centrom za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Iris pripravlja pesniški nastop učencev tega centra, ob 17. uri pa v sodelovanju z Združenjem dramskih umetnikov Slovenije ter centrom Iris ob letošnji 70. obletnici smrti Otona Župančiča še pesniško branje pri Prešernovem spomeniku, ki mu bo mogoče prisluhniti tudi na 3. programu Radia Slovenija - programu Ars.

Predsednica DSP Aksinja Kermauner je v slovenski poslanici ob letošnjem dnevu med drugim zapisala: "Ljudje potrebujemo poezijo zdaj bolj kot kadarkoli prej. Kajti v tem izvotljenem času, lažno naphanem z nesmiselnim gomazenjem, mistični zven poezije zatrese v nas vednost, da je pod brezupnim betonom našega sveta skrito še kaj..., nekaj..., za kar je vredno živeti," je zapisala predsednica DSP in pozvala: "Berite. Pazno, premišljeno. Iščite duše."

V ponedeljek je minilo 115 let od rojstva velikega slovenskega pesnika Srečka Kosovela. Obletnici se bo v sklopu današnjega praznika poezije poklonila zasedba Borghesia, ki je na lani izdanem albumu Proti kapitulaciji tudi uglasbila Kosovelovo poezijo. Med 13. in 15. uro bodo vabljeni z vseh vetrov prebirali Kosovelove pesmi pred Mestno hišo. Ob branju bodo odkrili tudi premični spomenik neumnosti, pohlepu in destruktivnosti, ki predstavlja interpretacijo Kosovelove enačbe: "Gnoj je zlato in zlato je gnoj", navezuje pa se tudi na Fontano Marcela Duchampa iz leta 1917.

"Žal živimo v časih, ko je zlata WC školjka postala vrednota v krasnem novem svetu in merilo poslovnega 'uspeha'. Socialne neenakosti se povečujejo in bogati so še bogatejši, revni še revnejši. Politika, kapital in mediji pridno skrbijo za čim večje neravnovesje," so ob dogodku zapisali pri Borghesii.

Kovček, poln pesniških zbirk, ki bo ves dan potoval s podporniki poezije, bo ob 19. uri v lokalu Pritličje prevzel predstojnik Centra za mentalno zdravje Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana Borut Škodlar, ki je ob današnjemu dnevu presodil: "Poezija je lahko most med osamljenostjo notranjih bojev in skupnim besediščem zunanjega sveta."