Slovenija 25.3.2019 11:02

Prva in največja spletna knjigarna Emka.si praznuje 20-letnico delovanja

Ljubljana, 25. marca - Spletna knjigarna Mladinske knjige Emka.si, ki ponuja 520.000 knjižnih naslovov slovenskih in tujih avtorjev, uspešno deluje že dvajset let. Ob obletnici so v Mladinski knjigi poudarili, da bodo še naprej skrbeli za zanimive programe in širitev ponudbe, v tretje desetletje pa da vstopajo z novo podobo in rešitvami po meri sodobnega uporabnika.

Ljubljana. Mladinska knjiga. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mladinska knjiga.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Spletna knjigarna Mladinske knjige je zaživela v letu 1999. Na začetku so kupci lahko v spletni knjigarni Emka.si izbirali med 3000 knjigami Mladinske knjige in Cankarjeve založbe. Leta 2008 je v svojo ponudbo je vključila še knjige drugih slovenskih založb. V naslednjih dveh letih je privabila tudi kupce učbenikov, saj so lahko izbirali v celotni ponudbi za šolsko sezono in naročali šolske pakete.

Prelomno je bilo tudi leto 2012, ko je ponudbo slovenskih knjig široko nadgradila s tujimi knjigami. Danes ponuja 500.000 tujih in 20.000 slovenskih knjig. Kupec ima na voljo vse slovenske knjige, učbenike, šolske potrebščine in aktualne angleške naslove, obiskovalec pa lahko v spletni knjigarni tudi preveri, ali je knjiga na voljo tudi v določeni knjigarni, so pojasnili pri Mladinski knjigi, kjer vsak teden ponudbo v spletni knjigarni obogatijo za okoli 50 novih slovenskih knjig in povprečno 3000 angleških.

Prenovljena spletna knjigarna Emka.si je po prenovi dostopna na vseh napravah - na računalniku, tablicah in mobilnem telefonu. Novi iskalnik ima vgrajene najsodobnejše pripomočke in pomaga obiskovalcem hitro najti želene knjige.

Med kupci v spletni knjigarni močno prevladujejo ženske (70 odstotkov), stare od 25 do 45 let. Med najbolj prodajanimi naslovi so knjige za osebno rast, knjige s področja popularne psihologije in zdravja, kuharske knjige in otroške knjige. Emka.si obiščejo tudi kupci iz tujine, večinoma gre za uporabnike, ki se učijo slovensko, ali pa za naše izseljence.

Vodja spletne knjigarne Robert Volčanšek je še pojasnil, da ponudbo širijo z darilnim programom, kupcem pa da bodo ponudili tudi revije. Tako tiste, ki nastajajo pod okriljem Mladinske knjige Založbe, kot tuje revije, ki so zanimive za slovenski trg. Po njegovih besedah gre za okoli 100 revij, od Economista naprej.