Svet 23.3.2019 5:00

Na Woodstocku 50 od hip hopa do countryja

New York, 23. marca - Festival Woodstock bo med 16. do 18. avgustom letos obeležil 50 let od znamenitega koncertnega konca tedna v Bethelu pri New Yorku. Z več kot 80 izvajalci bo nagovoril poslušalce različnih glasbenih žanrov, od hip hopa do countryja. Med napovedanimi so Santana, John Fogerty, Miley Cyrus, Jay-Z in Chance the Rapper.

Ljubljana. Glasbila, inštrumenti, kitare. Arhiv STA. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Glasbila, inštrumenti, kitare.
Arhiv STA.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, bo tridnevni dogodek potekal v Watkins Glenu, približno 185 kilometrov stran od prizorišča Woodstocka leta 1969, ki je obveljal za odločilen trenutek v zgodovini pop kulture. Na tej lokaciji sicer v istih dneh prav tako načrtujejo dogodek.

Letošnja izdaja "festivala miru, ljubezni in glasbe" bo združila tri generacije glasbenikov, z njimi pa želi privabiti tako tiste, ki so pred pol stoletja v blatnem koncu tedna lahko slišali legende, kot sta Jimi Hendrix in Janis Joplin, kot mlade poslušalce.

Michael Lang, ki je sooblikoval Woodstock leta 1969, je obljubil "eklektičen seznam" nastopajočih. Kot je pojasnil za revijo Rolling Stone, želi biti Woodstock 50 večgeneracijski.

Med glasbenimi veterani, ki bodo drugič stali na odru, so Santana, John Fogerty, Country Joe McDonald in Canned Heat. Pridružili se jim bodo raperji Jay-Z, Chance the Rapper, Common, rockerji The Black Keys, kantavtorica Janelle Monae, folk rock trubadurka Brandi Carlile in številni drugi.

"Se vidimo v avgustu. Nastopila bom v petek, tako da bom imela še ves konec tedna za zabavo," je tvitnila pop zvezdnica Miley Cyrus. Tudi 73-letni Fogerty, frontman legendarnih Creedence Clearwater Revival, je svoje navdušenje delil na Twitterju: "Pridružite se mi na 50-letnem potovanju na Woodstocku 50! Tam sem bil pred 50 leti v letu 1969 in zdaj se bom vrnil, da proslavim tri dni miru, ljubezni in glasbe."