Slovenija 22.3.2019 5:00

V družbi glasbenic začetek 22. Pripovedovalskega festivala

Ljubljana, 22. marca - Z nocojšnjim dogodkom Odpiramo! se v Klubu Cankarjevega doma (CD) začenja 22. Pripovedovalski festival, ki ga bodo zaznamovali miti, gradivo Milka Matičetova o Reziji ter rabe oziroma zlorabe zgodb. Festival vključuje dogodke za najmlajše in odrasle, k njegovemu soustvarjanju pa so vabljeni zanimivi ustvarjalci in odlični performerji.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Pravljični festival nocoj uvaja žanrsko pisan koncert, na katerem bodo nastopile zgolj glasbenice - All Strings Detached, Ana Kravanja, Tea Vidmar in Zvezdana Novaković. Pospremili ga bodo posnetki Gaje Naje Rojec z vaj in delovnih srečevanj umetnikov in umetnic, ki soustvarjajo letošnji festival.

Posebej se bodo v programu poklonili priznanemu zbiralcu pripovednega gradiva Milku Matičetovu, ob letošnji 100. obletnici njegovega rojstva. Obiskovalce bodo popeljali na pripovedovalsko ekskurzijo v Rezijo, Matičetova dolgoletna sodelavka Anja Štefan bo z drugimi ustvarjalci nastopila na pripovedovalskem večeru Ob vrelcih bajanja, odrsko interpretacijo pa bo v Slovenski kinoteki dočakala rezijanska zgodba Pijani zajec, ki jo je David Krančan prelil v strip.

Druga pomembna letošnja tema so miti. V sklopu ponedeljkovega Večera nesrečnih koncev bosta mita o Tezeju in Perzeju pripovedovala igralca Andraž Jovanović in Primož Pirnat. Prav tako bodo miti pomembna tema festivalskih razprav. Festivalska gostja, pisateljica in mitologinja Marina Warner, bo o procesih demitologizacije spregovorila v družbi režiserja Tomija Janežiča, o vlogi mita in prihodnosti pravljic pa s teoretikom pravljic Jackom Zipesom.

Tretja tema letošnje izdaje pa so rabe in zlorabe zgodb. K razmisleku o tej temi je programska vodja Špela Frlic povabila štiri ustvarjalce iz različnih področij, ki bodo spregovorili na dogodku Tiranija zgodbe.

Festivalske vsebine letos drugič prehajajo še v glasbeni program CD, s koncertom kabalistične raperke Victorie Hanna, med tujimi gosti pa bo tudi Michael Harvey, waleški pripovedovalec z obsežnim repertoarjem iz keltskega izročila, ki je za potrebe projekta Divja voda moči združil s pevko in poznavalko balkanskega pevskega izročila Zvezdano Novaković.

Poseben bo večer Krvava izba, posvečen zgodbam angleške pisateljice Angele Carter, zaključek festivala pa bo zaznamoval Večer resničnih zgodb, na katerem bo šest oseb iz različnih področji povedalo svoje zgodbe.

V otroškem programu so pripravili štiri dogodke - predstavo Štirje muzikanti po zasnovi, režiji in glasbi Matije Solceta, srečanje z gozdnimi zgodbami v družbi Katje Preša, pripovedovalski dogodek v družbi Janeza Škofa, Špela Frlic pa bo pripovedovala mladinsko klasiko Bratovščina sinjega galeba ob ilustracijah. V sklopu festivala so v Galeriji Vodnikove domačije zagnali tudi Pravljični studio, ki bo obratoval do 1. junija.