Svet 25.3.2019 5:00

V Sombotelu že tretjič Dnevi slovenskega filma

Sombotel, 25. marca - V madžarskem Sombotelu se bodo danes začeli 3. dnevi slovenskega filma, V sklopu dnevov bodo do srede prikazali celovečerna igrana filma Ivan režiserja Janeza Burgerja, Rudar režiserke Hanne Slak, srednjemetražni dokumentarni esej Playing Men režiserja Matjaža Ivanišina ter kratki film Fountain režiserja Gorana Vojnovića.

Ljubljana. Režiser Janez Burger. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Janez Burger.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Režiserka Hanna Slak. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiserka Hanna Slak.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Burgerjev Ivan se lahko pohvali s številnimi nagradami. Na predlanskem Festivalu slovenskega filma je denimo prejel šest nagrad vesna, med drugim za najboljši igrani film in scenarij ter za najboljšo igralko, nagradili pa so ga tudi filmski kritiki. Igralka Maruša Majer je v vlogi Mare ustvarila pretresljivo vlogo mlade ženske, ki je po rojstvu Ivana razpeta med vlogo ljubice in matere. Gre za osebno dramo s korupcijskim ozadjem in dramo o sprejemanju napačnih odločitev.

Rudar režiserke Hanne Slak je prav tako prejel že številne nagrade doma in v tujini. Film gradi na resničnih dogodkih iz življenja zasavskega rudarja Mehmedalije Alića in njegovi avtobiografiji Nihče. Pripoveduje pretresljivo zgodbo o rudarju, ki se bori za dostojen pokop žrtev povojnih pobojev. Na 20. festivalu slovenskega filma je prejel vesne za režijo, montažo in glavno moško vlogo, ki jo je odigral Leon Lučev.

Zgodba Ivanišinovega filma Playing Men sledi snemanju dokumentarnega filma o moških in igri. Režiser zapade v ustvarjalno krizo, nato začne okolico doživljati kot del igre. Spomini iz otroštva in podobe iz nedokončanega projekta se pomešajo v odo o absurdnosti. Dokumentarec je prejel več nagrad, med drugimi nagrado Georges de Beauregard na 28. mednarodnem filmskem festivalu FID Marseille, vesno za najboljši dokumentarni film na 20. festivalu slovenskega filma in posebno omembo žirije na festivalu v srbskem Pančevu.

Madžarsko občinstvo bo lahko videlo še kratki film Fountain režiserja Vojnovića. Navezuje se na znamenito delo Marcela Duchampa Fontana. V zakoten lokal, v katerem stalni gostje in natakarji čakajo konec še enega dolgega dne, nepričakovano vstopita čudno oblečena tujca. Kmalu se izkaže, da prihajata iz Pariza in da ju zanima stranišče lokala, katerega del naj bi bilo eno najpomembnejših del svetovne umetnosti.

Dogodek v Sombotelu je namenjen tako slovenski skupnosti iz Sombotela in iz Porabja kot tudi širšemu madžarskemu občinstvu, saj bodo filmi predvajani z madžarskimi podnapisi. Dnevi slovenskega filma so sicer v Sombotelu prvič potekali leta 2017, projekcij pa se je udeležilo čez sto udeležencev.

Namen predstavitve sodobnih slovenskih filmov v mestu, v katerem sicer že skoraj štiri desetletja deluje Katedra za slovenski jezik in književnost, je predstavitev na Madžarskem manj znane slovenske kulture. Takšni dogodki vzpostavijo tesnejše kulturne stike med obema državama in tudi povežejo na Madžarskem živečo slovensko skupnost z matično domovino, so zapisali v Slovenskem filmskem centru (SFC).

Omenjeni filmi so bili sicer oktobra lani v sklopu Dnevi slovenskega filma predstavljeni v Budimpešti.