Slovenija 25.3.2019 9:32

Umrla je priznana jezikoslovka Zinka Zorko

Ljubljana, 25. marca - V 84. letu starosti je preminila jezikoslovka in akademkinja Zinka Zorko, so sporočili iz Slovenske matice, katere članica odbora je bila. Zinka Zorko je s svojim znanstvenim in raziskovalnim delom na področju proučevanja zgodovine slovenskega jezika in slovenskih narečij pomembno prispevala k ohranjanju in razvoju slovenske dialektologije.

Ljubljana. V 84. letu starosti je preminila jezikoslovka in akademkinja Zinka Zorko. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
V 84. letu starosti je preminila jezikoslovka in akademkinja Zinka Zorko.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Zinka Zorko se je rodila 24. februarja 1936 na Spodnji Kapli na Kozjaku. Študijska pot jo je najprej popeljala na Drugo gimnazijo v Maribor, nato pa na Filozofsko fakulteto v Ljubljano, kjer je zaključila študij slovenščine in ruščine.

Na svoj izjemni posluh za narečne različice slovenskega jezika je opozorila že z diplomsko nalogo o govoru svojega rojstnega kraja, za katero je prejela študentsko Prešernovo nagrado. Pod mentorstvom akademika in profesorja Tineta Logarja je leta 1977 zagovarjala magistrsko nalogo z naslovom Koroški govori na severnem Pohorju, zahodno od Ruš do Vuzenice, enajst let pozneje je svojo raziskavo razširila na koroške govore Dravskega obmejnega hribovja od Ojstrice do Duha na Ostrem vrhu in si pridobila naslov doktorice jezikoslovnih znanosti.

Po poučevanju na srednjih šolah je svoje strokovno in pedagoško znanje več kot 30 let predajala študentom, najprej mariborske Pedagoške akademije, po ustanovitvi visokošolskega študija pa je postala vodilna profesorica slovenskega jezika na mariborski Pedagoški fakulteti, so poudarili pri Slovenski matici. Poučevala je tudi na Filozofski fakulteti v Ljubljani in na Visoki učiteljski šoli v Sombotelu na Madžarskem.

Leta 2003 jo je Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU) za njene izjemne raziskovalne dosežke izvolila za izredno, leta 2009 pa za redno članico Razreda za filološke in literarne vede. Leta 2013 je prejela Zoisovo nagrado za življenjsko delo, najvišje slovensko nagrado za dosežke na področju znanstvenega raziskovanja.

V karieri je napisala prek 500 prispevkov s področja dialektologije in raziskav jezika ter tri znanstvene monografije: Narečna podoba Dravske doline (1995), Haloško narečje in druge dialektološke študije (1998) ter Narečjeslovne razprave o koroških, štajerskih in panonskih govorih (2009).

V decembru leta 2016 ji je predsednik republike Borut Pahor podelil medaljo za zasluge za izjemen prispevek k slovenski dialektologiji in utrjevanje mednarodnega ugleda slovenske znanosti.

Njena sodelavca, profesorica Mihaela Koletnik in profesor Marko Jesenšek, pa sta ob njeni 80-letnici v Glasniku Slovenske matice za leto 2017 poudarila: "Akademikinja Zinka Zorko je človek, ki za najvišjo vrednoto prepoznava spoštovanje človekovega dostojanstva, skrb za človeka, poštenost in akademsko odličnost. Študentom vedno daje vse, kar ima, uči jih vsega, kar zna, pri tem pa dodaja še humanistični kanček več: spoznanje in zavedanje, da znanje brez duha in smisla ni nič ..." Ob njenem tedanjem jubileju je izšla znanstvena monografija Rojena v narečje.

"Poslavljamo se od izjemne, mednarodno priznane strokovnjakinje, ki je utrdila temelje slovenske dialektologije. In obenem se poslavljamo od osebnosti, ki je s svojo preprosto, iskreno toplino zaznamovala vse, ki so z njo sodelovali ali smo prebivali v njeni bližini. To je slovo od ženske, ki je s svojo predanostjo in ljubeznijo do maternega jezika in slehernega človeka poosebljala humanistične vrednote v najbolj žlahtnem pomenu besede," je v imenu Slovenske matice sporočila Ignacija Fridl Jarc.