Svet 26.3.2019 6:00

Film Olma Omerzuja Zimske muhe v Pragi pobral šest nagrad

Praga, 26. marca - Zimske muhe, celovečerni igrani film slovenskega režiserja, ki ustvarja na Češkem, Olma Omerzuja, je na sobotni podelitvi nacionalnih filmskih nagrad v Pragi pobral šest nagrad. Poleg nagrade za najboljši film še nagrade za režijo, scenarij in montažo, igralca Eliška Krenkova in Jan František Uher pa sta prejela nagradi za stranski vlogi.

Ljubljana. Slovenski filmski režiser in scenarist Olmo Omerzu. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski filmski režiser in scenarist Olmo Omerzu.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Omerzujev film pripoveduje o navihanem samozavestnem Mari in malce čudaškem Hedušu, ki se z avtom odpravita dogodivščinam naproti v ledena prostranstva. Film ceste o muhah, ki včasih brenčijo naokrog tudi sredi zime, in zgodba, ki - preden se konča na policijski postaji - pripoveduje o izmuzljivih vezeh fantovskega prijateljstva ter neukrotljivi želji po doživetjih, čeprav ne veš natančno, kakšnih, je češko-slovensko-poljsko-slovaška koprodukcija. Slovenski (ko)producent je Rok Biček iz produkcijske hiše Cvinger film.

Zimske muhe so na lanskem mednarodnem filmskem festivalu v Karlovyh Varyh prejele nagrado za režijo, bile so tudi češki kandidat za tujejezičnega oskarja. Februarja letos so češki kritiki Omerzuju podelili nagrado za najboljšega režiserja, na 21. festivalu slovenskega filma pa so Zimske muhe prejele vesno za najboljšo manjšinsko koprodukcijo.

Žirija je tedaj v utemeljitvi nagrade zapisala: "Zimske muhe so očarljiv road movie, ki pa potuje predvsem skozi razburljivo in hkrati brezčasno pokrajino odraščanja. Film poišče otroka v nas, polnega nedolžnih užitkov, z vedno veliko željo po avanturi, raziskovanju in nenehnem popotovanju po sladkih bridkostih sveta. Olmo Omerzu vodi filmsko zgodbo z lahkotnostjo pravljice, jo bogati s prefinjenim humorjem, hkrati pa ohranja odgovoren odnos do teme."

Slovenska distribucija filma se je začela novembra s premiero v ljubljanskem Kinodvoru v sklopu festivala Liffe, so sporočili s Slovenskega filmskega centra.