Slovenija 28.3.2019 7:00

Srednješolski selektorji tudi letos izbrali filme za Kinotrip

Ljubljana, 28. marca - V Kinodvoru se bo drevi začel 4. mednarodni filmski festival Kinotrip, ki bo pod geslom mladi za mlade v treh dneh ponudil šest celovečercev in program kratkih filmov. Festivalske filme je izbralo 16 mladih filmskih navdušencev, zbranih v Kinotripovem filmskem klubu. Od januarja so si pod mentorstvom Žive Jurančič ogledali okoli 20 filmov.

Ljubljana. Mestni kino Kinodvor. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana.
Mestni kino Kinodvor.
Foto: Anže Malovrh/STA

Kinotrip skupaj z ekipo Kinodvora oblikujejo dijaki z najrazličnejšimi filmskimi okusi, ki prijahajo iz različnih srednjih šol, je za STA povedala vodja festivala Živa Jurančič. Kot mentorica je pripravila širši nabor filmov, ki prinašajo mladim zanimive vsebine. Po projekcijah so se o njih tudi pogovarjali in izbrali najboljše za festival.

Med mladimi selektorji je bila letos tudi Nika Oblak, ki je za STA povedala, da je že kot otrok rada gledala filme, sprva animirane, kasneje igrane. Ko je od profesorice na srednji šoli izvedela, da Kinodvor mlade vabi na "kinotrip", se je takoj prijavila na filmska srečanja. Poleg filmov ji veliko pomenijo tudi pogovori po projekcijah, kjer lahko vsak predstavi svoj pogled na film, je še dejala dijakinja Srednje šole za oblikovanje in fotografijo.

Kinotripova filmska potovanja bo letos uvedel madžarski film Ruben Brandt - zbiratelj Milorada Krstića, ki ga zaznamujejo izjemna animacija, toni filma noir in številne skrite reference iz pop kulture in umetnostne zgodovine. Projekciji bo sledilo uradno odprtje festivala z ameriškim filmom Ne puščaj sledov režiserke Debre Granik, ki pripoveduje tankočutno zgodbo o neobičajnem življenju mlade Tom in njenega očeta. Po projekciji se bodo z režiserko pogovarjali prek videokonference.

V petek bo najprej na sporedu ameriški dokumentarni film o odraščanju Čez prepade Binga Liua, s katerim bo prav tako kot z Debro Granik potekal pogovor prek videokonference. Takoj za tem bo na vrsti misteriozno ozračje ekološke srhljivke Preden se poslovimo francoskega režiserja Sebastiena Marnierja, za konec pa se bodo, kot so zapisali v Kinodvoru, prepustili Kinotripčiču - programu kratkih filmov, ki med drugim prinaša letošnji z oskarjem nagrajeni kratki film Koža Guya Nattiva.

Sobota bo namenjena preteklosti. Ameriški film Divje življenje Paula Dana bo gledalce popeljal v družinsko zgodbo na začetku 60. let v majhnem mestecu v ZDA. Festival bodo sklenili z zaključnim filmom - Ritmom Udarcev. Britanski film Briana Welsha mlade popelje v majhen kraj na Škotskem leta 1994, ko je elektronska glasba obnorela mladino, britanska vlada pa zagnala moralno paniko, je povedala Živa Jurančič. Zaključni projekciji bo sledila podelitev Kinotripove nagrade občinstva.

Vse festivalske dni bo potekala filmsko-kritiška delavnica Ostrimo pogled na Kinotripu!, pred vsako projekcijo pa bodo mladi kinotripovci pripravili tudi filmske uvode. V Galeriji Kinodovora bo na ogled tudi razstava Fanzin Kinotripovih utrinkov, so še zapisali v Kinodvoru.