Slovenija 27.3.2019 9:22

V Gledališče Glej prihaja Kocelijev Psiho

Ljubljana, 27. marca - V Gledališču Glej bo drevi premiera predstave Psiho v režiji Jaše Kocelija. Protagonist predstave, ki ga igra Domen Valič, je človek, ki pada v stanje brez kontrole, območje fantazije, strasti in strahov. Psiho ljubi in se razdaja, s svojimi dejanji lovi trenutke intimnosti in iz različnih delov osebnosti sestavlja mozaik popolnega bitja.

Ljubljana. Gledališče Glej. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gledališče Glej.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Dogajalni prostor predstave je Slovenija. "Tukaj in zdaj. Ljudje izginjajo. Nekaj jih najdejo, drugih nikoli. O možnosti, da je na delu serijski morilec, si ne upa spregovoriti nihče. 'Ljubljanski zmaj' je nedavno začel morilski pohod po mestnih četrtih. Za seboj pušča umorjena dekleta in kup fotografij, ki se pojavijo na spletu. Nihče ga ne ulovi in poraja se dvom, ali sploh obstaja," so o vsebini predstave zapisali v Gleju.

V predstavi Psiho gledalec zbira dokaze in dvome o človeku, ki pada v t.i. cono, ki hodi v službo, obsesivno spremlja "zmajeve" podvige, snema bloge za boljši vsakdan in fantazira o vzporednem življenju, ki bi ga izpolnilo.

Psiho prekorači meje, a ne potrebuje ekscesa, da bi bil razumljen. Brezkompromisno se bori z vsiljenimi normami in išče izhod. Preizkuša meje dovoljenega in sprejemljivega. Psiho je študija patološke osebnosti in eksperiment, ki lahko uide izpod nadzora, so še zapisali v gledališču.

Besedilo za predstavo je nastalo po predlogi dveh še neobjavljenih del kresnikovega nagrajenca Davorina Lenka na teme individualizacije sodobne družbe, kapitalizma, transgresije in ekscesa. Predstava odpira vprašanja, kot so, ali se serijski morilec lahko zgodi brez medijev, se nočna avantura zgodi, ne da jo zaupate prijateljem, se naša doživetja odvrtijo brez objave na Facebooku, se najemo, če krožnika ne slikamo in objavimo na Instagramu in koliko občinstva potrebuje psiho v vsakem izmed nas.

Predstavo so med drugim navdihnili roman Ameriški psiho avtorja Breta Eastona Ellisa, po katerem je nastal tudi film v režiji Mary Harron, ter liki Teda Bundyja, Metoda Trobca in še nekaterih drugih serijskih morilcev.

Scenograf predstave je Darjan Mihajlović Cerar, kostumografinja Branka Pavlič, za glasbeno podobo je poskrbel Miha Petric.