Svet 27.3.2019 5:00

V Washingtonu retrospektiva italijanskega slikarja Tintoretta

Washington, 27. marca - V Nacionalni umetnostni galeriji v Washingtonu je na ogled razstava z naslovom Tintoretto - umetnik renesančnih Benetk. Postavitev združuje približno 50 slik ter več kot ducat del na papirju, ki časovno pokrivajo celotno umetnikovo kariero, motivno pa segajo od portretov beneške aristokracije do religioznih in mitoloških prizorov.

Italijanski slikar Jacopo Robusti, poznan kot Tintoretto (1518-1594), se je rodil v Benetkah kot sin barvarja (il tintore), od tod tudi njegovo ime. Prve slikarije naj bi ustvaril po stenah očetove delavnice, nato se je učil v Tizianovi delavnici.

Umetnik, ki je vse življenje preživel v rojstnem mestu, je v prvem obdobju v sijajnih barvah slikal dramatične kompozicije z ostrimi kontrasti, nato je nekaj časa ustvarjal v bolj umirjenem slogu. V zadnjih letih sta mu pri delu pomagala sin Domenico in hčerka Marietta, imenovana la Tintoretta.

Njegova slika Raja v Doževi palači v Benetkah z merami 7 X 22 metrov velja za eno največjih oljnih slik na svetu. Med umetnikovimi najpomembnejšimi deli so še dve upodobitvi Zadnje večerje (1547 in 1594), Čudež sv. Marka (1548) in poslikava notranjosti Scuole Grande di S. Rocco v Benetkah s 56 velikimi stenskimi in stropnimi slikami s svetopisemskimi motivi (1564-81).

V zgodnjem 17. stoletju, le nekaj let po umetnikovi smrti, so začeli Tintoretta postavljati ob bok Tizianu (1488-1576) in Paolu Veroneseju (1528-1588), trojica pa je obveljala za najpomembnejše predstavnike beneške umetnosti.

Sprememba okusa je pozneje pripeljala do tega, da je zanimanje za Tintorettovo delo uplahnilo, v 19. stoletju pa so ga ponovno začeli ceniti kritiki in intelektualci. Od tedaj velja za enega najpomembnejših italijanskih slikarjev.

Kot piše na spletni strani galerije, so dela za prvo Tintorettovo retrospektivo v ZDA posodili številni svetovni muzeji in pomembni zbiratelji. Mnoga so v ZDA razstavljena prvič. Razstavo so sicer ob 500. obletnici umetnikovega rojstva pripravili v sodelovanju z Mestnimi muzeji Benetke in in beneško Galerijo Akademija.