Slovenija 27.3.2019 10:42

Nagrajenci 13. Slovenskega bienala ilustracije

Ljubljana, 27. marca - Na 13. Slovenskem bienalu ilustracije (SBI), ki je vrata odprl v Galeriji Cankarjevega doma, je nagrado Hinka Smrekarja prejel Milan Erič. Plaketi Hinka Smrekarja sta prejela Hana Stupica in David Krančan, priznanji Hinka Smrekarja pa Jure Engelsberger in Bojana Dimitrovski. Za življenjsko delo so letos nagradili Kostjo Gatnika.

Ljubljana. Ilustracije, razstava. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ilustracije, razstava.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Erič je nagrajen za ilustracije v knjigi Kaj je zeleno in leti po zraku? Upodobitve ugank ljubljanskih osnovnošolcev, ki jo je leta 2016 izdala Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU). Kot piše v utemeljitvi, je Eričeva likovna govorica prepoznavna, vizualno izrazita ter napolnjena z značilno kritičnostjo, ironijo, satiričnostjo, a prepletena z optimizmom, hudomušnostjo in veseljem. Avtor skozi paleto različnih motivov in vsebin razdira družbeno ustaljene normative v likovnih izraznostih in stopnjuje podobe proti gibljivi igri, preigravanju motivnih nizov, ki gradijo skladnost, razporejeno po veliki površini.

Hana Stupica plaketo Hinka Smrekarja prejme za ilustracije Zgodbe za vina Fedora (Tetoviranec, Snubec, Šepavec in Lovec), ki so nastale med letoma 2017 in 2018. Prepričljivo celovitost podob označuje natančno združevanje tonskih razmerij oziroma skladnosti z barvami vina, zelenih listov trt in posebno rjavih skorij teh razvejenih rastlin. Kot piše v utemeljitvi, je Hana Stupica v likovno pripoved umestila pravo mero duhovitosti, izpiljenosti likovne materije in dinamiko pripovedi, na katero se ilustracije nanašajo.

Krančan plaketo prejme za ilustracije naslovnic Dnevnikovega Objektiva (Ocena dela vlade, Postojnska, jama, Prehranske alergije in Turizem v Ljubljani), nastale v letih 2017 in 2018. Krančanove časopisne ilustracije so že na naslovnicah jasno ponazorile določeno tematiko in izbran problem, ki ga je obravnavalo ključno besedilo v časopisu. Aktualne družbene teme je avtor likovno inovativno, z nazornim sporočilom ter z natančno likovno izvedbo tudi duhovito in hkrati zelo angažirano izrisal. Po mnenju žirije se je umetnik uspešno potrdil na področju ilustracij s prepričljivim likovnim konceptom.

Engelsberger priznanje Hinka Smrekarja prejme za ilustracije v knjigi Prvotnost - Poema o ljubezni Ferija Lainščka, ki jo je leta 2018 izdala Mladinska knjiga. Kot piše v utemeljitvi, so poudarki v figurah in drugih motivih v Engelsbergerjevih ilustracijah izrazito slikarski in močno čutni. Podobe so mehko izrisane, tudi nežne, z dokaj minimalističnim likovnim pristopom, saj manj v bistvu pomeni več.

Bojana Dimitrovski priznanje prejme za ilustracije v knjigi Slovaške pravljice, ki je v tisku za KUD Sodobnost. Umetnica je skozi perfekcijo izbranih barvnih skladij, natančno definiranim prostorom ter svetlobnimi razmerji in številnimi detajli, narisanimi skrajno prepričljivo, ustvarila ilustracije, ki pritegnejo in prepričajo, piše v utemeljitvi.

Posebni pohvali je žirija namenila Anki Kočevar (za ilustracije za dokumentarni film Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja z animiranimi sekvencami v režiji Dušana Moravca) in Samiri Kentrić (za ilustracije Kdo je, od kod prihaja, kam gre?, Bratje, vstopite., Berlin, brez prtljage in Obala, na katero so hoteli). Pohvalo žirije za izvirno izvedbo knjige pa je prejela Maja Poljanc za ilustracije v knjigi Encyclopedia Mythologica Slovenica.

Nagrado Hinka Smrekarja za življenjsko delo prejme Kostja Gatnik. Kot med drugim piše v utemeljitvi, je zlasti v ilustraciji uveljavil popolnoma nove paradigme, ne oziraje se na to, ali so bila besedila, ki jih je ilustriral, namenjena otrokom ali odraslim, prozna ali pesniška.