Svet 28.3.2019 6:00

Slovenski oblikovalci se bodo predstavili na milanskem tednu oblikovanja

Milano, 28. marca - Na milanskem tednu oblikovanja, ki poteka v sklopu 58. milanskega pohištvenega sejma Salone del Mobile, se bodo na skupinski razstavi Ventura Future predstavili tudi slovenski oblikovalci. Razstava Odprti smo!, ki bo na ogled od 9. do 14. aprila v coni Tortona, vključuje nekaj najbolj kakovostnih izdelkov sodobnega slovenskega oblikovanja.

Italija, Milano. Pohištveni sejem, pohištvo, stoli, mize, pohištvena industrija, poslovanje, prodaja. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Milano.
Pohištveni sejem, pohištvo, stoli, mize, pohištvena industrija, poslovanje, prodaja.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Razstava v ospredje postavlja oblikovalce in z njimi povezana podjetja. Nekateri izmed njih so si doma že ustvarili ugled, v večini primerov pa so to blagovne znamke in podjetja, ki še iščejo svoje mesto v mednarodnem okolju. V razstavo so vključili več izdelkov, ki doslej v Milanu še niso bili predstavljeni, vendar se vsi ponašajo z individualnim, inovativnim oblikovanjem, ki priča o živahnem duhu časa in prostora.

Naslov slovenske predstavitve v organizaciji Centra za kreativnost, ki deluje v okviru Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, sta navdihnila jezik in kultura prodaje in trženja, oglaševanja, potrošništva, trgovine in nakupovanja, pa tudi naravnanost večjih oblikovalskih in produkcijskih prizadevanj, so zapisali slovenski organizatorji.

Razstava Odprti smo! želi predstaviti nekatere izmed najbolj svežih izdelkov slovenskega oblikovanja, ki se ponašajo z visokokakovostnimi sestavinami lokalnega izvora. Slovensko oblikovanje raste in se razvija v smeri zapolnjevanja vrzeli med oblikovanjem v kolesju industrijske proizvodnje velikega obsega ter posameznimi, samostojnimi oblikovalci. S tem izborom oblikovalskih izdelkov in oblikovalcev želijo postaviti v ospredje prav ta trend.

Postavitev je poklon preteklosti in prihodnosti obenem - neke vrste retro-futuristična oblikovalska krajina - kar jo umešča v središče trenutne sedanjosti. Folklora in rokodelstvo navdihujeta in dajeta vsebino ročno tkanim kilimom, lesenim kuhinjskim pripomočkom, bogatim vzorcem na steklenem posodju ter igrivem pohištvu za hišne ljubljenčke. Pogled v prihodnost pa pokaže 3D-tiskana svetila iz lesno-plastičnih kompozitov, stole, izdelane iz recikliranega stisnjenega filca, svetila v obliki oblakov in kot rezina tanke LED-luči in osvetlitve, ki jih napajajo ultra lahke karbonske tehnologije.

Na razstavi se bodo s svojimi izdelki predstavili slovenski oblikovalci in studii Asobi, studio Primož Jeza in Donar, Andraž Šapec in Donar, Mashoni in Intra Lighting, Mashoni in Rokodelski center Ribnica, Tilen Sepič, PIKKA in Raketa, Kobeiagi kilims, Bela bela, Matej Štefanac, Grupo H in Žakelj pohištvo, TAK kolektiv in KAUCH, AKLIH, David Tavčar, Sadar+Vuga, Luka Stepan in Blastation, Maechtig Vrhunc arhitekti, Dan Adlešič, Janža in Naca Kraca, Atelje Mali in Ines Kavčič.