Svet 29.3.2019 5:30

V Tate Britain razstava o britanskih vplivih na Van Gogha

London, 29. marca - V londonski Tate Britain je na ogled razstava Vincent Van Gogh and Britain, s katero želijo v galeriji preko 50 del predstaviti, kako sta sam London in širša britanska umetniška scena navdahnila tedaj mladega nizozemskega umetnika. Razstava, ki bo na ogled do 11. avgusta, med drugim vključuje danes znameniti deli Zvezdnata noč na Roni ter Sončnice.

ZDA, New York. Van Goghov avtoportret v muzeju v Amsterdamu. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

ZDA, New York.
Van Goghov avtoportret v muzeju v Amsterdamu.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Van Gogh je v London pripotoval leta 1873, ko mu je bilo 20 let in še ni bil poznan, v Veliki Britaniji pa je živel slaba tri leta, navaja britanski BBC. Kot trgovec z umetninami je v Londonu raziskoval nove poti življenja, umetnosti in ljubezni.

Direktor galerije Tate Britain Alex Farquharson je ob razstavi dejal, da so leta, ki jih je nizozemski slikar preživel v Londonu, zelo vplivala na njegovo umetnost: "Mislim, da je Van Gogh v Londonu našel svojo univerzitetno izobrazbo."

Po besedah Farquharsona je Van Gogh pohajkoval po Londonu in si ogledal razstavišča, kot sta Narodna galerija in slikarska galerija Dulwich. O obisku slednje priča knjiga obiskovalcev, v katero se je tudi podpisal. Ob odkrivanju slikarskih mojstrov naj bi se Van Gogh posvečal tudi britanskim literatom, med drugim Charlesu Dickensu in Williamu Shakespearu.

Januarja 1874 je med bivanjem v londonskem Lambethu nizozemski postimpresionist v pismu svojemu bratu Theu zapisal: "Tukaj se mi dobro godi. Imam krasen dom in zelo rad opazujem London, angleški način življenja ter Angleže same. Tu so narava, umetnost in poezija. Če to ni dovolj, kaj je?"

Hkrati je zanimivo, da je Van Gogh s svojim delom prav tako vplival na britanske umetnike, med drugim na v Dublinu rojenega angleškega slikarja Francisa Bacona ter na Christopherja Wooda in Davida Bomberga. Tudi njihova dela so na ogled na postavitvi, ki skupno obsega okoli 100 umetnin.

Postavitev v Tate Britain je po skoraj desetletju prva tako obsežna razstava Van Goghovih del v Veliki Britaniji. Zanjo so dela posodili številni muzeji po vsem svetu. V Tate Britain so se sicer Van Goghu z razstavo nazadnje poklonili leta 1947.