Slovenija 31.3.2019 10:00

Prihodnje leto v Ljubljani konferenca mreže muzejev in centrov znanosti

Ljubljana, 31. marca - V Ljubljani bo prihodnje leto potekala mednarodna konferenca Evropske mreže muzejev in centrov znanosti - ECSITE. Za pripravo osrednjega dogodka mreže ECSITE je bil na mednarodnem natečaju izbran Zavod Kersnikova iz Ljubljane, ki mu je bila kot prvi nevladni organizaciji v tridesetletni zgodovini mreže zaupana organizacija konference.

Kot je pojasnil umetniški vodja Zavoda Kersnikova Jurij Krpan, je mreža ECSITE mednarodni natečaj za organizacijo letnega srečanja evropskih centrov znanosti, pa tudi centrov znanosti z drugih kontinentov, razpisala ob koncu leta 2017. Organizacijski odbor mreže je v konkurenci veliko večjih in znanih inštitucij za promocijo znanosti izbral Zavod Kersnikova, v programu katerega je prepoznal sveže in zanimive vsebine ter drugačne pristope k senzibiliziranju javnosti za vse bolj tehnologiziran svet.

Zavod Kersnikova z Galerijo Kapelica, delavnico za elektroniko Rampa in biohekerskim laboratorijem Biotehna z izvirnimi umetniškimi, raziskovalnimi in izobraževalnimi programi za mrežo ECSITE predstavlja spodbudo za razmišljanje o drugačnih, posodobljenih in proaktivnih načinih delovanja evropskih inštitucij, ki so namenjene predstavljanju in promociji znanosti. Od tod tudi odločitev krovne organizacije ECSITE, da za ime konference v Ljubljani izbere naslov: Odmevi iz prihodnosti (Echoes From The Future), je dodal Krpan.

Član mreže ECSITE Mikko Myllykoski je na četrtkovi novinarski konferenci v Ljubljani povedal, da bo letos, ko mreža obeležuje 30 let delovanja, konferenca v danskem Koebenhavnu. Spomnil je na začetke delovanja mreže, ko se je vse skupaj začelo kot zelo majhno združenje muzejev in centrov znanosti, nato pa se je mreža zelo razširila, a kljub temu ostala "družina institucij, ki se posvečajo znanosti".

Ljubljana bo po njegovih besedah prihodnje leto pozdravila 1200 strokovnjakov iz Evrope in drugih kontinentov. Poudaril je, da konference mreže ECSITE slovijo po odprtosti v deljenju znanja in izkušenj in so izjemna priložnost za profesionalni razvoj ter mreženje. Kot je še povedal, Zavod Kersnikova opravlja izjemno delo pri povezovanju in premoščanju prepadov med umetnostjo, znanostjo in tehnologijo.

V Zavodu Kersnikova si, kot je povedal Krpan, želijo, da bi se mreži, v katero je danes vključenih več kot 350 institucij z vsega sveta, pridružilo tudi čim več slovenskih institucij. Zaenkrat sta vanjo poleg Zavoda Kersnikova vključena le še Hiša eksperimentov in Tehniški muzej Slovenije. Kot je poudaril, v mrežo niso vključeni le centri in muzeji znanosti in tehnologije, ampak mreža pokriva širše področje naravoslovja in humanistike.

Vpliv, ki ga ima mreža na celotno družbo, je po Krpanovih besedah izjemen, biti v takšni družbi pa navdihujoče, saj se sporočila ne prenašajo samo po digitalnih socialnih omrežjih, ampak tudi po socialnih mrežah, ki se oblikujejo na srečanjih. Zavod Kersnikova je član mreže od leta 2012.

Petdnevna konferenca bo v Ljubljani potekala junija 2020. Konferenčni del bo potekal na Gospodarskem razstavišču, kjer se bodo od jutra do poznega popoldneva vrstila predavanja, pri čemer bo potekalo po osem do devet predavanj hkrati. Predavanja bodo nagovarjala zelo različna področja, od zelo vsebinskih, na katerih bo velik poudarek na srečevanju umetnosti, znanosti in tehnologije, pa do čisto praktičnih, kot je denimo, kako postaviti razstavo, razvijati občinstvo ali se prijavljati na evropske razpise, je še povedal Krpan.