Svet 1.4.2019 5:00

V Bologni začetek 56. mednarodnega sejma otroških knjig

Bologna, 1. aprila - V Bologni bo danes vrata odprl 56. mednarodni sejem otroških knjig, na katerem se bo kot vsako leto predstavljala tudi slovenska ustvarjalnost za otroke in mlade. V sklopu sejma bodo 2. aprila razglasili dobitnika Astrid Lindgren Memorial Award - ALMA, med nominiranci sta tudi slovenska avtorja Anja Štefan in Slavko Pregl. Država v gosteh je Švica.

Ljubljana. Knjiga Dinozavri?! Lile Prap. Foto: STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjiga Dinozavri?! Lile Prap.
Foto: STA
Arhiv STA

Mednarodni sejem otroških knjig v Bologni vsako leto združi avtorje, ilustratorje, prevajalce, knjigotržce, založnike in druge, ki bdijo nad knjižno bero za najmlajše bralce. Na njem pričakujejo kar 26.000 strokovnjakov s področja literature za najmlajše.

Država v gosteh Švica se bo v Bologni predstavila z bogatim programom dogodkov, ki bodo potekali tako na sejmišču kot tudi v mestu, ter razstavo ilustracije, na kateri se bo predstavilo 26 avtorjev, piše na spletni strani sejma.

Mladinska knjiga se bo na sejmu predstavila na lastni stojnici v hali 29, ki bo odeta v ilustracije Lile Prap iz njene najnovejše avtorske slikanice Ptiči. Lila Prap in ilustratorka Ana Zavadlav se bosta na povabilo založbe tudi udeležili sejma.

Kot so sporočili iz Mladinske knjige, je Ana Zavadlav letos doživela posebno priznanje sejma, saj so organizatorji njena dela uvrstili na kurirano ilustratorsko razstavo. Javna agencija za knjigo RS (Jak) bo zato v sodelovanju z Mladinsko knjigo v torek, 2. aprila, organizira dogodek na odru Illustrators' Survival Corner, na katerem bo pripovedovalka Špela Frlic predstavila ilustratorski razvoj Ane Zavadlav.

Mladinska knjiga bo na sejmu počastila 20 let izjemnega ustvarjanja Lile Prap. Njena prva slikanica Male živali je bila hitro prodana tudi v tujino, pravi mednarodni prodor pa je sledil s slikanico Zakaj, ki je postala fenomen v svetovnem merilu. Njena dela so dosegla več kot 38 držav, v letu 2019 se jim je prvič doslej pridružila še Rusija.

Lila Prap je ustvarila 16 unikatnih avtorskih slikanic, ki so izšle v več kot sto tujejezičnih edicijah. Doslej je bilo natisnjenih okoli 80.000 knjig v slovenskem jeziku in več kot 600.000 v tujih jezikih. Kot so zapisali pri Mladinski knjigi, je Lila Prap pravi mednarodni fenomen, zato letos v Bologni organizirajo srečanje avtorice s tujimi založniki, ki so izdali njene naslove, da skupaj počastijo njen opus.

Za sejem je Mladinska knjiga pripravila nov spomladanski katalog o novostih na področju otroškega in mladinskega leposlovja v angleškem jeziku. V njem predstavlja več kot 200 že uveljavljenih del slovenskih avtorjev in mnoge novosti, ki so oziroma bodo izšle v letu 2019.

Za nagrado ALMA, ki jo Švedski svet za umetnost podeljuje od leta 2003 avtorjem in ilustratorjem mladinske književnosti, pripovedovalcem pravljic ter promotorjem branja, je letos nominiranih 246 avtorjev iz 64 držav. Seznam je bil predstavljen na knjižnem sejmu v Frankfurtu. Nagrajenec bo znan na mednarodni dan knjig za otroke na knjižnem sejmu v Bologni, nagrado pa bodo lavreatu izročili konec maja v Stockholmu.

Sejem v Bologni se bo sklenil 4. aprila.