Slovenija 2.4.2019 7:00

Založba Beletrina pripravila simpozij o Deteli kot spregledanemu pesniku

Ljubljana, 2. aprila - V Cankarjevem domu se bo ob 13.30 v organizaciji založbe Beletrina začel simpozij, posvečen pesniku, pisatelju in esejistu Juretu Deteli O literatu bodo na dogodku z naslovom Jure Detela, spregledani pesnik spregovorili Marko Hren, Sergej Kapus, Branislava Vičar in Miklavž Komelj. Za sklep bo na sporedu film o Deteli v režiji Mihe Vipotnika.

Ljubljana. Knjigarna Beletrina. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjigarna Beletrina.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Detela (1951-1992) je javnosti morda še bolj kot po svoji poeziji znan kot pomemben literarni in družbeno angažiran lik, ki je deloval v 80-ih letih minulega stoletja. Kot so zapisali pri Beletrini, sta bili pri Deteli pred časom tako njegova poezija kot tudi dojemanje sveta in življenja. Detela je s svojo poezijo za časa življenja dosegel le ozek krog ljudi.

Po zaslugi pesnika in umetnostnega zgodovinarja Miklavža Komelja, ki je dobri dve desetletji poglobljeno preučeval Detelovo literarno zapuščino, je danes v dvodelni knjigi Zbrane pesmi (Beletrina) dostopen celoten opus Detele, ki je bil pred tem ohranjen večinoma v rokopisih.

Knjiga na več kot 1000 straneh predstavlja vse Detelove pesmi, verzne fragmente in osnutke, vanjo pa so vključene tudi vse tri doslej objavljene pesniške zbirke Detele ter revialno objavljene pesmi. Prav to delo omogoča nov pogled v opus velikega pesnika in njegove misli, menijo pri založbi.

Na današnjem simpoziju bo Jure Detela predstavljen kot prodoren pesnik ter mislec, katerega poezija in dojemanje sveta sta aktualna še danes.

Po pozdravnem nagovoru in uvodnih besedah programskega direktorja založbe Beletrina Aleša Štegra bodo življenje in delo Jureta Detele z več plati osvetlili povabljeni predavatelji: publicist in pesnikov osebni prijatelj Marko Hren, slikar in umetnostni zgodovinar Sergej Kapus, profesorica na Filozofski fakulteti v Mariboru Branislava Vičar ter pesnik in umetnostni zgodovinar Miklavž Komelj.

Uvodoma bodo zbrani poslušali pesnikov literarni portret, ki je nastal leta 1985 v produkciji Radia Slovenija, simpozij se bo zaključil s projekcijo dokumentarnega filma o Juretu Deteli, naslovljen Sočasje, katerega režijo podpisuje Miha Vipotnik.