Svet 2.4.2019 5:00

Ob mednarodnem dnevu knjig za otroke povabilo k branju in pripovedovanju

Ljubljana, 2. aprila - Na današnji dan, ko se je rodil danski pravljičar Hans Christian Andersen, obeležujemo mednarodni dan knjig za otroke. Ta poudarja pomen branja za otrokov in mladostnikov razvoj in že vse od leta 1967, ko je svet obšla prva poslanica, spodbuja ljubezen do branja. Letošnjo z naslovom Knjige nam pomagajo, da ne hitimo, je prispevala litovska sekcija.

Ljubljana. Knjige, otrok, knjižnica. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige, otrok, knjižnica.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ilustracijo in besedilo poslanice je ustvaril mednarodno uveljavljen litovski otroški pisatelj in ilustrator Kestutis Kasparavičius. Kot je zapisal, danes vzklikov, kot so Mudi se mi!, Nimam časa!, Adijo!, najbrž ne slišimo samo v Litvi, ki leži v samem središču Evrope, temveč še marsikje po svetu. Po njegovih besedah nas pogosto tudi prepričujejo, da živimo v stoletju informacijskega preobilja, v stoletju, ko sta naglica in hitenje neizbežna.

Knjige pa nam po Kasparavičiusovih besedah pomagajo, da ne hitimo, nas učijo opazovanja, nas vabijo, pravzaprav nas kar silijo, da sedemo. "Najpogosteje jih namreč beremo sede, in sicer tako, da jih položimo na mizo ali na kolena, mar ne," je zapisal pisatelj in ilustrator in dodal: "Knjigi na tvojih kolenih gotovo ni dolgčas. Tisti, ki bere, naj bo otrok ali odrasel, je vendar že sam po sebi mnogo zanimivejši od tistega, ki se knjigo boji prijeti v roke in ki kar naprej hiti, saj nima časa, da bi se usedel in se razgledal okoli sebe."

Praznovanje mednarodnega dneva knjig za otroke je predlagala nemška pisateljica in novinarka Jella Lepman, soustanoviteljica Mednarodne zveze za mladinsko književnost IBBY, na 10. mednarodnem kongresu IBBY, ki je bil v leta 1966 v Ljubljani. Prva poslanica je šla v svet 2. aprila 1967.

Praznovanju se že od vsega začetka pridružuje tudi Slovenija, najprej v okviru tedanje Jugoslovanske sekcije IBBY, od leta 1993 pa na pobudo Slovenske sekcije IBBY. Letos bo praznovanje mednarodnega dneva knjig za otroke, ki ga Slovenska sekcija IBBY organizira skupaj z Društvom Bralna značka Slovenije - ZPMS, revijo Otrok in knjiga ter sekcijo za mladinsko književnost Društva slovenskih pisateljev (DSP) v četrtek, 4. aprila, zvečer na DSP.

Tudi bralnospodbujevalno akcijo, pri kateri sodeluje s tradicionalnimi sodelavci s področja mladinske književnosti in branja, Slovenska sekcija IBBY letos namenja prav temu, k čemur spodbuja poslanica, da se upočasnimo. Akcija se je sicer začela že 21. marca, na svetovni dan poezije, in bo trajala vse leto. Danes pa bodo otroci v vrtcih, šolah in knjižnicah prvo uro brali vsak svojo knjigo oziroma jim bodo glasno brali ali pripovedovali vzgojitelji ali knjižničarji.

V sklopu 56. mednarodnega sejma otroških knjig v Bologni, ki je vrata oprl v ponedeljek, pa bodo danes razglasili dobitnika Astrid Lindgren Memorial Award - ALMA. Med nominiranci za nagrado, ki jo Švedski svet za umetnost podeljuje od leta 2003 avtorjem in ilustratorjem mladinske književnosti, pripovedovalcem pravljic ter promotorjem branja, sta tudi slovenska avtorja Anja Štefan in Slavko Pregl.