Slovenija 3.4.2019 0:30

Vsakoletni festival slovenske resne glasbe pred začetkom

Ljubljana, 3. aprila - V Ljubljani se bodo nocoj začeli 34. Slovenski glasbeni dnevi, letos posvečeni 100-letnici ustanovitve ljubljanskega konservatorija in 80-letnici Akademije za glasbo. Na to bodo spominjali tako koncerti kot mednarodni muzikološki simpozij. Festival bo povezal različne generacije (po)ustvarjalcev ter predstavil nova slovenska glasbena dela.

Ljubljana. Akademija za glasbo. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Akademija za glasbo.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Otvoritveni koncert v Cankarjevem domu, na katerem bodo nastopili ansambli ljubljanskega konservatorija in Akademije za glasbo, bo izpostavil še 200-letnico častnega članstva Ludwiga van Beethovna (1770-1827) v ljubljanski Filharmonični družbi.

Na spored so uvrstili njegovo Pastoralno simfonijo, katere izvirni prepis, ki bo po zaslugi domačih strokovnjakov doživel tudi znanstveno izdajo, je domnevno podaril tedanji predhodnici današnje Slovenske filharmonije. V odmoru koncerta bodo obiskovalci v Gallusovi dvorani lahko videli skladateljeve lastnoročne oznake in popravke k partituri, ki jo danes hrani Narodna in univerzitetna knjižnica.

Med programskimi stalnicami Slovenskih glasbenih dnevov, ki jih pripravlja Festival Ljubljana, bo Noč slovenskih skladateljev, na kateri se z novimi deli predstavljajo člani Društva slovenskih skladateljev. Eden od koncertov bo soočil zgodnja orkestralna dela nekaterih velikih preminulih slovenskih avtorjev z novitetami nadarjenih ustvarjalcev mlajše generacije. Z enim od koncertov pa se bo festival oglasil v Piranu s tamkaj rojenim Giuseppejem Tartinijem (1692-1770) in njegovimi učenci.

Muzikološki simpozij bo s 23 referenti iz 13 držav vpogledal v zgodovino ljubljanskega konservatorija, ob tem pa osvetlil še delovanje sorodnih ustanov po Evropi, tudi tistih, ki so bili ljubljanski za vzor.

Festival se bo sklenil 12. aprila, odzvanjal pa bo še 17. aprila z velikonočnim koncertom, na katerem se bo kot skladatelj predstavil dirigent Uroš Lajovic.