Slovenija 3.4.2019 0:30

Pisatelji z vsega sveta se že 51. srečujejo na Bledu

Bled, 3. aprila - S sestankom Odbora pisateljev za mir Mednarodnega Pen se danes na Bledu začenja 51. mednarodno srečanje pisateljev. V ospredju letošnjega dogodka v organizaciji Slovenskega centra Pen bodo predstave o drugih in prebujanje mladih za literaturo. Udeležence in udeleženke srečanja bo zvečer na Brdu pri Kranju sprejel minister za kulturo Zoran Poznič.

Ljubljana. Društvo slovenskih pisateljev (DSP). Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Društvo slovenskih pisateljev (DSP).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Udeleženci in udeleženke srečanja bodo dopoldan obiskali srednje šole v Domžalah, Kranju, Radovljici in Ljubljani. Popoldan pa se bodo na Bledu sprva sestali člani odbora pisateljev za mir, ki mu od letos predseduje pisatelj Emmanuelle Pierrat iz francoskega centra Pen. Odbor v četrtek pripravlja okroglo mizo, ki se navezuje na eno glavnih tem letošnjega srečanja - Predstava o drugem: pot do miru ali pot do vojne, v petek pa se bo sestal še UO odbora. Danes bo na sporedu tudi sestanek balkanske mreže in mreže Alpe-Jadran.

V četrtek bo v ospredju tudi druga letošnja tema Domišljija in stvarnost - prebujanje mladih za literaturo. Predsednica slovenskega Pena Ifigenija Simonović je na novinarski konferenci pojasnila, da so se zanjo odločili, ker se zavedajo odgovornosti, ki jo imajo pisatelji in pisateljice pri ustvarjanju literature kot bistvenega medija sporazumevanja do mladih bralcev. Sledila bo podelitev nagrad za najboljše srednješolske eseje, zvečer pa se bodo po več krajih na Gorenjskem v sklopu 6. festivala Obrazi miru zvrstili literarni večeri.

Pisateljska karavana bo v petek obiskala Ljubljano, kjer si bo ogledala razstavi Hirošima in Nagasaki: bolečina in pogum ter Meje svobode - premostljivi zidovi, zvečer pa bo v Mestni hiši sledilo srečanje z enim od letošnjih pomembnejših gostov, srbskim pesnikom Draganom Jovanovićevim Danilovim. Poleg njega sta med izpostavljenimi gosti še hrvaški literat Tonko Maroević ter ameriški pesnik Sydney Lea. Srečanje se bo tradicionalno sklenilo z izletom, tokrat v Bohinj.