Na hitro prelistano 6.4.2019 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 6. aprila - Pri založbi Litera so izdali roman Borisa Karlovška o Leonu Štuklju Stoja na krogih in roman francoske pisateljice Marguerite Duras Zamaknjenost Lol V. Stein. Založba Miš je izdala mladinsko delo švedske avtorice Kristine Ohlsson Stekleni otroci, KUD Sodobnost International pa slikanico Ide Mlakar Črnič in Petra Škerla Tu blizu živi deklica.

Ljubljana. Slikanica Tu blizu živi deklica mladinske pisateljice in pravljičarke Ide Mlakar Črnič, slikanico je ilustriral Peter Škerl. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Tu blizu živi deklica mladinske pisateljice in pravljičarke Ide Mlakar Črnič, slikanico je ilustriral Peter Škerl.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Stoja na krogih avtorja Borisa Karlovška o slovenskem športniku Leonu Štuklju. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Stoja na krogih avtorja Borisa Karlovška o slovenskem športniku Leonu Štuklju.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Zamaknjenost Lol V. Stein avtorice Marguerite Duras. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Zamaknjenost Lol V. Stein avtorice Marguerite Duras.
Foto: STA

Ljubljana. Mladinski oz. otroški roman Stekleni otroci švedske pisateljice Kristine Ohlsson. Foto: STA

Ljubljana.
Mladinski oz. otroški roman Stekleni otroci švedske pisateljice Kristine Ohlsson.
Foto: STA

STOJA NA KROGIH - LITERARIZIRANA BIOGRAFIJA OLIMPIONIKA LEONA ŠTUKLJA

Boris Karlovšek, po poklicu pravnik, je v knjigo Stoja na krogih umestil mladeniča z diplomo prava, ki se je v času svojega pripravništva dnevno srečeval z legendo slovenskega športa, Leonom Štukljem. Z velikimi očmi je poslušal njegove spomine in ga občudoval kot človeka: njegovo načelnost, pokončno držo in brezkompromisno življenjsko disciplino. Literarizirana biografija o Štuklju bralcu razgrinja njegovo športno plat in vse pomembne športne mejnike, obenem pa je avtor poskušal literarno prikazati še drugo, človeško plat olimpionika.

Leon Štukelj, pravnik in olimpijski šampion, se je leta 1898 rodil v Novem mestu, kjer je obiskoval osnovno šolo in gimnazijo. Pravo je študiral na Dunaju, v Zagrebu in Ljubljani, kot sodnik je služboval v Novem mestu, Črnomlju, Žužemberku in Mariboru. Kot najstarejši olimpionik je bil zadnja leta svojega življenja deležen posebne svetovne pozornosti. Umrl je leta 1999 v Mariboru.

ZAMAKNJENOST LOL V. STEIN - ROMAN KULTNE FRANCOSKE PISATELJICE O LJUBEZENSKI ŽELJI

Roman Zamaknjenost Lol V. Stein je sloviti psihoanalitični mislec Jacques Lacan označil za utelešenje teorije o nedosežni ljubezenski želji, ki se večno izmika tako dojemanju kot posedovanju. Avtorica v delu opisuje nenavadni ljubezenski odnos, ki se skozi protagonistkino samoizgubo oblikuje v ljubezenski trikotnik. Kompleksni roman, ki velja za eno osrednjih avtoričinih del, širše pa se uvršča v t.i. Indijski cikel, je izdelan s premišljeno enostavnimi sredstvi in je med drugim tudi roman o voajerizmu. Te tematike se Marguerite Duras loteva realistično, brez odvečnega slogovnega okrasja in brez predsodkov, z raziskovalno pozornostjo, ki seže vse do korenin človeške psihe.

Marguerite Duras, francoska pisateljica, scenaristka, režiserka in angažirana pričevalka 20. stoletja, "ženska, ki ji je uspelo prisiliti tišino, da spregovori", kot je o njej zapisal Jacques Derrida, se je rodila leta 1914 v francoski kolonialni Indokini - današnjem Vietnamu in umrla leta 1996. Že v času svojega življenja je postala kultna avtorica. Še danes so živa tako neomejeno občudovanje njenega dela kot cinična mnenja tistih, ki poskušajo oporekati njeni veličini, je med drugim v spremni besedi zapisala Barbara Pogačnik, ki je roman tudi prevedla.

STEKLENI OTROCI - OTROŠKI KRIMINALNI ROMAN O DUHOVIH, KI STRAŠIJO PO HIŠI

Mladinski oz. otroški roman švedske politične strokovnjakinje in ene najuspešnejših švedskih pisateljic kriminalnih romanov ponuja nekoliko srhljivo in malce kriminalno obarvano zgodbo. Roman je namenjen je bralcem tik pred najstniškimi leti. Glavna junakinja romana je Billiem, ki se z mamo preseli v staro hišo v majhnem mestecu. Takoj začuti, da nista dobrodošli, saj se v hiši dogajajo nenavadne stvari: nekdo sredi noči trka na okno, lestenec se kar na lepem začne gugati, nekdo je mizo položil stekleni figurici. Billiejina mama ima rada njun novi dom, Billie pa je prepričana, da so na delu duhovi. Zato s prijateljem Aladinom začne raziskovati temno preteklost hiše in njenih nekdanjih prebivalcev.

TU BLIZU ŽIVI DEKLICA - GANLJIVA PRIPOVED O DEKLICI, KI JE DRUGAČNA OD DRUGIH OTROK

V ospredju slikanice je deklica, ki je nihče ne pozna. Nihče je ne povabi k sebi, nima prijateljev niti svoje sobe. Besedilo Ide Mlakar Črnič, ki sledi mesecem v letu, je kratko, vendar ima rušilno moč. Seže globoko ter podira zidove predsodkov in sovraštva, so zapisali pri založbi.

Mladinska pisateljica in pravljičarka Ida Mlakar Črnič (1956) se podpisuje pod več slikanic. Cipercoperček je doživel prevod v angleščino in kitajščino ter prenos v animirani film. Za slikanico O kravi, ki je lajala v luno z ilustracijami Petra Škerla je prejela nagrado Kristine Brenkove, mednarodna mladinska knjižnica v Münchnu pa jo je uvrstila v zbirko Bele vrane.

Peter Škerl je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje končal študij ilustracije in oblikovanja vizualnih komunikacij, od leta 2002 je v svobodnem poklicu. Njegove ilustracije krasijo več kot 100 različnih izdaj. Za svoje delo je prejel številne nagrade.