Svet 4.4.2019 5:00

V Berlinski galeriji virtualno popotovanje v svet Friedrichovega osamljenega meniha

Berlin, 4. aprila - V Stari nacionalni galeriji v Berlinu bodo lahko obiskovalci od petka s pomočjo posebnih očal vstopili v virtualno resničnosti slike Menih ob morju nemškega slikarja Casparja Davida Friedricha. Tekom šest minut dolgega virtualnega popotovanja bodo spoznali tudi proces nastajanja dela, ki velja za eno najbolj znanih slik nemške romantike.

Ljubljana. Očala za virtualno resničnost. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Očala za virtualno resničnost.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

V galeriji so v sodelovanju s strokovnjaki iz studia High Road Stories in inštituta Fraunhofer Heinrich-Hertz v letu in pol razvili aplikacijo, ki obiskovalcem omogoča, da vstopijo v prostor slike in se srečajo z osamljenim menihom na obali. Figura meniha, kot jo vidi obiskovalec, je sicer po pisanju nemške tiskovne agencija dpa zabrisana, a je v naravni velikosti.

Sliko so med letoma 2013 in 2016 obsežno restavrirali, ob tem pa prišli do vrste novih podatkov o njenem nastanku. Uporabniki aplikacije imajo tako poleg izjemne izkušnje, da stojijo ob morju, tako kot menih na sliki, tudi možnost raziskovanja faz nastanka slike, ki na originalu danes niso več vidne.

Caspar David Friedrich (1774-1840) se je rodil v Greifswaldu. Študiral je v Koebenhavnu, vendar je bil v veliki meri samouk. Pozneje se je preselil v Dresden, kjer je živel in delal do smrti. Leta 1824 je postal profesor na tamkajšnji akademiji. Družil se je z romantiki, kot so bili slikar Philipp Otto Runge ter književnika Ludwig Tieck in Novalis in si tako ustvaril osnovo umetniškega izraza.

Sodi med najpomembnejše slikarje pejsaža v nemški romantiki. V slikah pokrajine ni opisoval, ampak je predvsem skušal izraziti razpoloženje, ki veje iz nje, saj jo je obravnaval kot prispodobo človekovega življenja, njegovega vzpona in padca. Ves čas ga je obsedala misel na minljivost in smrt, to pa je dalo njegovim podobam novo razsežnost in mnogo bolj poglobljeno simboliko od preprostih pejsažev tistega časa.

Virtualno popotovanje v svet osamljenega meniha bo v Stari nacionalni galeriji mogoče do 30. junija, še piše dpa.