Slovenija 3.4.2019 12:24

Gerbičevi nagrajenki za življenjsko delo Marija Gregorc in Doroteja Cestnik Spasić

Cerknica, 3. aprila - V Kulturnem domu v Cerknici bodo popoldne podelili nagrade in priznanja Frana Gerbiča. Prejemnici Gerbičeve nagrade za življenjsko delo sta dolgoletna ravnateljica Glasbene šole Moste Polje in svetovalka za glasbeno šolstvo na ministrstvu za izobraževanje Marija Gregorc ter upokojena profesorica petja Doroteja Cestnik Spasić.

Najvišje nagrade v Sloveniji na področju glasbenega šolstva Zveza slovenskih glasbenih šol že 16. leto podeljuje najzaslužnejšim glasbenim in plesnim pedagogom v slovenskih glasbenih šolah.

Marija Gregorc je v 16 letih ravnateljevanja skrbela za vsestranski razvoj šole. Med drugim je uvedla širitev nabora predmetov, ki so jih na šoli poučevali. Skupaj z učitelji šole je vsa leta sodelovala tudi pri izvedbi državnih tekmovanj mladih glasbenikov. Bila je tudi članica različnih delovnih skupin, ki delujejo v okviru ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in izven ministrstva.

Tudi zaradi njenega prizadevanja so bili posodobljeni pravilniki o standardih in normativih za glasbene šole. Zaslužna je za uvedbo programov Predšolske glasbene vzgoje in Glasbene pripravnice. Je tudi ena najbolj zaslužnih za spremembo programa in predmetnika za glasbene šole - uvedbo 6 + 2 leti šolanja pri večini instrumentov, med drugim piše v obrazložitvi nagrade.

Doroteja Cestnik Spasić je se je sprva učila klavir, nato pa je na srednji glasbeni šoli nadaljevala s solopetjem. Študij je nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Takoj po diplomi se je uveljavila kot solistka operne hiše v Sarajevu, kjer je leta 1965 začela tudi s pedagoškim delom. Od leta 1980 je poučevala v Beogradu in leta 1985 prejela nagrado Zveze društev glasbenih pedagogov Srbije za izredne pedagoške rezultate.

Leta 1992 se je preselila v Ljubljano ter na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani začela poučevati solopetje. Z bogatimi umetniškimi in pedagoškimi izkušnjami je vzgojila vrsto odličnih pevcev, ki so na tekmovanjih dosegali najvišja mesta. Njeni učenci so nadaljevali študij na akademijah po Evropi in ZDA in nekateri postali vodilni solisti v večjih opernih hišah. Bila je tudi med ustanovitelji Društva slovenskih pevskih pedagogov, od leta 2009 je njegova častna članica.

Letošnji prejemniki Gerbičevih priznanj za izjemne uspehe na področju glasbene vzgoje in izobraževanja ter glasbenega poustvarjanja pa so Danica Koren iz Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje, Drago Peterlin iz Glasbene šole Zagorje ob Savi, Romana Rek iz Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer in Maja Cilenšek iz Glasbene šole Koper.

V umetniškem programu prireditve bodo nastopili prvonagrajenci letošnjega državnega tekmovanja mladih glasbenikov TEMSIG in dijaki Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Slavnostna govornica bo državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk, so sporočili iz Zveze slovenskih glasbenih šol.

Nagrade in priznanja so poimenovane po v Cerknici rojenem skladatelju, tenoristu in dirigentu Franu Gerbiču (1840-1917). Lani sta Gerbičevo nagrado za življenjsko delo prejela Jasmina Pogačnik in Matjaž Drevenšek.