Slovenija 4.4.2019 9:32

V Mestni galeriji Ljubljana slike Marjana Gumilarja

Ljubljana, 4. aprila - V Mestni galeriji Ljubljana bodo drevi odprli razstavo Marjana Gumilarja. Postavitev z naslovom Cuts tematizira enega od umetnikovih bistvenih konstitutivnih elementov, pojem reza kot funkcijskega predpogoja montaže. Ta je bil izhodiščno vpet že v njegove zgodnje kolaže in je postal integralna metoda dela njegovih novih vizualizacij.

Ljubljana. Mestna galerija Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mestna galerija Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali v galeriji, je zavržene cunje, platno, tekstil in osebne predmete, preoblikovane v estetsko snov, v umetnikovih zadnjih montažah, slikah-objektih, nadomestil nov material, transparentna in strukturno neobstojna folija iz polivinila. Umetnik kose materiala in njihove ostanke reže, spenja, lepi ali jih pušča v fragmentih in kroji subtilne krhke vpoglede skozi upodobitev človeške kože v subjektovo drobovje in njegovo bit.

Gumilar se je rodil leta 1956 v Murski Soboti. Leta 2002 je diplomiral na oddelku za slikarstvo na ljubljanski likovni akademiji pri profesorju Gustavu Gnamušu. Izpopolnjeval se je v Parizu. Od leta 2006 je izredni profesor za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani. Prejel je vrsto nagrad in priznanj. Leta 2017 je prejel nagrado Riharda Jakopiča za življenjsko delo.

Umetnik sodi v generacijo prodornih in kakovostnih prekmurskih slikarjev. Likovna kritičarka Nadja Gnamuš je ob prejemu Jakopičeve nagrade o Gumilarju med drugim zapisala, da je slikar, ki se v medijsko spremenjeni strukturi realnosti zaveda dilem slikarstva, v katerega pa ni nikdar zares podvomil.

Gumilar je med več kot 30-letnim delovanjem obšel minimalizem, konceptualizem ter druge smeri in pojave sodobnih umetniških praks, ker ni pristajal na slogovne opredelitve, ki bi usmerjale kreativna dejanja in ga omejevale pri svobodi umetniškega ustvarjanja. Vrsto let je bil zavezan avtonomiji barve in barvnemu kolorizmu v abstraktnih pojavnih oblikah, zadnja leta je njegovo slikarstvo reducirano na spopade črnin in belin ter njunih odtenkov v izrazito poudarjenem problematiziranju razmerja med objektom in sliko, pa so še zapisali v Mestni galeriji.

Razstava bo na ogled do 2. junija. Pospremil jo bo katalog z besedili Tomislava Vignjevića in Lilijane Stepančič.