Slovenija 5.4.2019 8:51

Pogovor z dansko aktivistko in pisateljico Janne Teller za uvod v festival Itn.

Ljubljana, 5. aprila - S pogovorom z dansko aktivistko, esejistko in pisateljico Janne Teller ob 11. uri Kinu Šiška se v danes v Ljubljani začenja 3. festival angažiranega pisanja Itn. Tridnevni festival, ki bo potekal še na Vodnikovi domačiji, bo ponudil predavanja in pogovore, med obiskovalci brezplačnih dogodkov bo zaokrožil tudi festivalski časopis.

Festival Itn. nastaja v tesnem sodelovanju Vodnikove domačije, založbe Mladinska knjiga in društva ljubljanskih gimnazijcev Novi dijak. Ob svojem nastanku je bil namenjen mladim, a ker so organizatorji prepričani, da so spremembe v družbi dosegljive le brez starostnih, rasnih in spolnih omejitev, so v tretjem letu delovanja iz imena festivala izvzeli pridevnik mladinski.

Janne Teller, ki bo dopoldne nastopila v Kinu Šiška, po besedah organizatorjev vztrajno in neizprosno prevprašuje človeka v sodobni družbi, njene knjige pa zaradi neposrednosti in brezkompromisnosti mnogokrat sprožajo burne debate. Svetovno prepoznavnost in številne nagrade je pridobila z mladinskim romanom Nič, pred kratkim je v slovenščini izšla še zbirka kratkih zgodb Vse. Kratke zgodbe spregovorijo o predsodkih in nestrpnosti, umoru in smrtni kazni, vprašanju identitete, integraciji in kulturnih razlikah, o sanjah in zmoti. V režiji Ane Duša jih bodo zvečer na Vodnikovi domačiji uprizorili tudi na odru.

Popoldne pa bodo zapolnili predavanji o stereotipnih podobah ženske v literaturi in fantazijskem žanru ter okrogla miza o spolnem nasilju tako v literaturi kot v svetu ob treh sodobnih romanih Priročnik za čistilke Vere Pejović, Hiša v ulici Mango Sandre Cisneros in Genialna prijateljica Elene Ferrante. Prvi festivalski dan bo v Kinu Šiška sklenila pripovedovalsko-glasbena predstava Krvava izba po motivih dela angleške pisateljice Angele Carter.

V soboto in nedeljo se bo mogoče družiti z Anjo Golob, Simono Semenič in Nejcem Gazvodo ter tudi ob igranju družabne igre po knjižni sagi o Zemljemorju Ursule Le Guin Temnice in zmaji. Na sporedu bo pogovor ob knjigah o znanosti z naslovom Genetika - skrivna rešiteljica? ter delavnica tehnike literarne montaže z Lelo B. Njatin, Andrej Ilc pa bo predstavil zbirko Nova lirika. Festival bosta sklenila pogovor in performans članov Novega dijaka po motivih knjige Trije spomini: Med Hajfo, Alepom in Ljubljano avtorja Andraža Rožmana.

V sklopu festivala bo izšel časopis s prispevki z različnih delavnic, med drugim novinarske delavnice, ki jo je vodila Kristina Božič, in delavnice kritiškega pisanja z Majo Šučur. Kot je na nedavni novinarski konferenci povedal urednik časopisa Aljoša Harlamov, se prispevki dotikajo tem, kot so podnebne spremembe oz. podnebna pravičnost, dostopnost znanosti, spolno nadlegovanje in pravica do splava.

Nekaj besedil za festivalski časopis je po navedbah Harlamova nastalo tudi v sklopu menjalnice poezije. Ta bo na sporedu v soboto zvečer, sodelovali bodo udeleženci pesniškega natečaja in uveljavljeni pesniki po njihovem izboru, med drugim Katja Gorečan in Peter Semolič. Dijaki bodo brali pesmi uveljavljenih pesnikov in obratno.