Slovenija 6.4.2019 8:00

V Kranju se začenja festival keramike Kroginkrog

Kranj, 6. aprila - Z delavnico oblikovanja in žganja gline v naravi se bo danes v Kranju začel festival keramike Kroginkrog, ki bo do 20. aprila ponudil vrsto delavnic in razstav. Festival bo potekal na različnih lokacijah v Kranju, pripravljajo pa ga Layerjeva hiša, Galerija Prešernovih nagrajencev, Prešernovo gledališče, Flamma Stoneware in Mutunk.

Ljubljana. Skodelice. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Skodelice.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Festival Kroginkrog sofinancirajo Zavod Carnica, Zavod za turizem in kulturo Kranj ter Mestna občina Kranj. Kot poudarjajo v Layerjevi hiši, se Kroginkrog vrti okoli gline, sodobnih in tradicionalnih načinov uporabe keramike ter njene čutne zaznavnosti. Razstavni projekti predstavljajo širino v raziskovanju materiala in senzoričnih potencialov, s programom delavnic pa festival poudarja stik z glino.

Aprilsko dogajanje v Kranju bodo zaokrožile skupinske delavnice na keramičnih vretenih in igre z ognjem s predstavitvijo načinov žganja v različnih pečeh, od rakuja, obvare, rakete in tradicionalne črne peke. Ustvarjalni program bo ob zaključku festivala popestrila kulinarična sobota, manjkala ne bo niti glasba, obljubljajo organizatorji.

V sklopu festivala bodo odprli razstavo sodobne kinetične keramike. Gre za raznolik nabor postavitev v prostoru in instalacij, ki jih gradi predvsem glina v gibanju. Na različnih lokacijah mestnega jedra Kranja bo premierno na ogled pet keramičnih produkcij. Hkrati bodo svoja dela razstavljali nekateri drugi umetniki.

Tako bodo na različnih lokacijah v mestu ogled stvaritve Dragice Čadež, Mojce Smerdu, Marka Pogačnika, Nataše Sedej, Ivane Petan, Roka Oblaka, Maruše Mazej, Nike Erjavec, Ane Haberman, Vesne Štih, Davida Almajerja in Eve Berce. Program festivala bodo dopolnjevali tudi večerni pogovori z ustvarjalci.

Potekale bodo delavnice z glino, ki so namenjene vsem, ki si želijo ustvarjalnega stika z naravo in poudarjajo občutljivost posameznih čutov ter krepijo zavedanje o dotiku, vidu in sluhu. Tako bo med drugim potekalo izdelovanje kipov iz naravnih materialov kanjona Kokre in travnikov ob Bobovških jezerih, ustvarjanje na lončarskih vretenih in poslikava glinenih lončkov.

Del delavnic je namenjen odraslim posameznikom z motnjami vida, motnjami v duševnem razvoju in gibalno oviranim. Program ustvarjalnih delavnic za nevidne skupine poteka v sklopu projekta Mutunk - Moja ustvarjalnost, tvoja ustvarjalnost, naša kultura, ki ga sofinancirata država in EU, glavni partner pri projektu pa je Zavod O.