Svet 9.4.2019 6:00

Na sedežu Unesca razstava Ženske in velika vojna

Pariz, 9. aprila - Na sedežu Unesca bodo danes ob 14. uri odprli razstavo Ženske in velika vojna. Postavitev prinaša vpogled v to, kako so se ženske med prvo svetovno vojno borile na več frontah - osebni, družinski, družbeni in emancipatorni. Razstava, ki jo je Forum slovanskih kultur pripravil v sodelovanju z osmimi partnerji, bo na ogled do 15. aprila.

Francija, Pariz. Sedež Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). Foto: Xinhua/STA Arhiv: Xinhua/STA

Francija, Pariz.
Sedež Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco).
Foto: Xinhua/STA
Arhiv: Xinhua/STA

Ob razstavi so v forumu spomnili, da je prva svetovna vojna usodno premaknila tok svetovne zgodovine: "Ne le, ker je uničila štiri monarhije, vzela na milijone življenj, porušila ekonomsko ravnotežje sveta, evropske države pa pahnila v globoko brezno dolga in naplavila izgubljeno generacijo, temveč tudi zato, ker so težo brutalno težkih razmer na svojih plečih bolj kot kdajkoli prej nosile ženske."

Vojna se je za ženske namreč odvijala na več frontah - "ne le na osebno človeški, pač pa tudi na družinski, družbeni in emancipatorni". "Močne, predane in anonimne so se izkazale pri humanitarnem delu, vstopale so na trg dela, v bolnišnice, tovarne, trgovine, se udejstvovale v kulturi. Neustrašne so stale celo na bojnih črtah. In paradoksalno je, da jim je prav ta surova vojna, ki jim je vzela marsikaj, prinesla tudi novo svobodo v boju za ženske pravice," so zapisali v forumu.

Razstavo v Parizu Forum slovanskih kultur pripravlja v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Parizu ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne, 15-letnici delovanja foruma in dolgoletnem sodelovanju z Unescom.

Kot partnerji so pri postavitvi sodelovali državni arhivi Hrvaške, Srbije, Severne Makedonije, Črne gore, Bolgarije, Belorusije, ruski državni arhiv za film in fotografijo ter Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani.

Na današnjem odprtju bodo zbrane nagovorili slovenski veleposlanik v Parizu in stalni predstavnik RS pri Unescu Andrej Slapničar, direktorica oddelka za enakost spolov pri Unescu Saniye Gülser Corat ter direktorica Foruma slovanskih kultur Andreja Rihter.